Exercicis de consciència financera d’emergència

Fa unes setmanes, publicàvem uns exercicis de consciència financera, un d’ells sobre com pagar mig cotxe de més i un altre relatiu a la independència econòmica. Són eines que són molt útils, però que es queden curtes si la situació és extrema, com passa amb alguns clients que ens demanen ajuda. Quan es viu un moment crític, és recomanable fer uns exercicis que permetin començar a veure què és el que hi ha i prendre decisions al respecte el més aviat possible.

Proposem els següents dos exercicis de consciència financera que (adverteixo) poden resultar força impactants:

1. Paga tot el que puguis en efectiu (i gastaràs menys)

Les targetes de crèdit són un mitjà de pagament que és molt còmode, però ho és tant que, sovint, no som conscients de la quantitat de diners que es paga amb elles.

Quan tenim unes finances personals fora de control, una mesura dràstica és començar a pagar totes les despeses en efectiu. En els pagaments del dia a dia (supermercat, benzina, dinars, diari, cafè, etc.), és tan senzill com posar un o dos bitllets de 20 o 50 EUR a la cartera, i veure quant ens duren. Comprar el que sigui havent de treure físicament diners de la butxaca desincentiva gastar, perquè literalment t’adones com els diners marxen “en directe”, no a final de mes quan arriba el càrrec de la targeta.

D’altra banda, en compres més esporàdiques i de més import, com ara la d’un electrodomèstic, o la paga i senyal per a unes vacances, utilitzar efectiu dóna molta més consciència dels diners que està costant el que comprem o contractem.

Òbviament, ningú anirà a comprar un objecte molt valuós en efectiu (i, a més, la llei estableix un límit de 2.500 EUR per a fer-ho), però no teniu la sensació que ens ho pensaríem més en segons quines adquisicions si haguéssim de presentar-nos amb una maleta plena de bitllets per a portar-la a terme? Us imagineu anant al banc i demanar que ens preparin, posem per cas, 15.000 EUR en efectiu per a portar-los al concessionari del cotxe que ens acabem de comprar? Són 3.000 bitllets de 5 EUR, o 30 de 500 EUR d’aquells que no es veuen mai. En realitat, no cal fer-ho, n’hi ha prou amb visualitzar-ho per a canviar l’òptica, no és cert? No dóna això més consciència de l’esforç econòmic que representa que no pas una simple transferència o un xec bancari?

2. Anota els pagaments que fas a diari (i sabràs en què gastes)

Si amb els anteriors exercicis de consciència financera és molt possible que gastem menys, un cop els diners surten de la cartera és molt interessant anar anotant a diari on van a parar aquests, perquè els pagaments en efectiu no deixen rastre i, si no apuntem les despeses que paguem en bitllets, després no recordarem quines són.

De fet, independentment del mitjà de pagament que utilitzem, portar un control de les sortides de diners és el pas previ a qualsevol anàlisi i presa de decisions que es vulgui dur a terme. El senzill hàbit de preparar periòdicament un resum de despeses, en sí mateix, ja fa adonar-nos de quina és la realitat del que està passant. En aquest mateix web hi ha una plantilla que ajuda a estructurar la informació que anem recollint.

Dos exercicis de consciència financera d’emergència addicionals

Fa molt de temps deia en una entrada d’aquest blog que hi ha moltes coses que depenen de nosaltres mateixos, el poder és una qüestió d’actitud, i a acOnseguir acompanyem en aquest procés. L’exercici de creure en les teves possibilitats és imprescindible per a l’èxit.

D’altra banda, si tens parella o família, quan les finances van coixes és indispensable que tots camineu en la mateixa direcció. Per tant, l’exercici d’involucrar tots els membres de la unitat familiar en la recollida d’informació, anàlisi, i presa de decisions és bàsic per a superar la situació.

Donar la volta a qualsevol dificultat econòmica és més al nostre abast que no pas ens pensem, però, tal com diu la coneguda frase d’Einstein, “si cerques resultats diferents, no facis sempre el mateix”. Aquests exercicis de consciència financera d’emergència són un molt bo primer pas, t’ho puc assegurar.

T’acompanyem en aquest procés de canvi?

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.