Com pagar mig cotxe de més (prou préstecs)

Saps com pagar mig cotxe de més sense gairebé adonar-te’n? Vista la bona acollida del primer exercici de consciència financera, seguim amb la publicació d’aquest dedicat al cost dels crèdits. No cal dir que pots substituir la paraula “cotxe” del títol per qualsevol altra que correspongui a algun bé per al que t’hagis endeutat: reformes de la llar, un viatge, estudis, un electrodomèstic… Prou préstecs!

Imagina que vols comprar un cotxe de 15.500 EUR. Analitzem dues maneres radicalment diferents de fer-ho.

Opció 1

Amb la finalitat de comprar el vehicle en qüestió, has anat posant en els darrers 10 anys 120 EUR cada mes en un producte 100% garantit a interès compost (és a dir, els interessos es van sumant als diners aportats, i la rendibilitat no es limita als diners que hi poses, sinó que els mateixos interessos generen més interessos). Si la rendibilitat és de l’1’5% anual (i no és un exemple, fins i tot avui en dia hi ha productes així que garanteixen el capital i revisen l’interès anualment al voltant d’aquesta xifra), en pagar la darrera quota de 120 EUR, tens els 15.500 EUR que volies, i hauràs invertit només 14.400 EUR (120 EUR/mes x 120 mesos).

Pagar mig cotxe de més (1)

Opció 2

No tens estalvis, i vols el cotxe ara mateix.

Demanes un préstec de 15.500 EUR, i te’l concedeixen a un 6% d’interès (per a no complicar-ho, no compto cap comissió d’estudi o obertura). A 10 anys, et quedarà una quota mensual d’uns 172 EUR, i acabaràs pagant pel cotxe al voltant de 20.650 EUR (arrodonits, 172 EUR/mes x 120 mesos).

Prou prèstecs (2)

Comparem les dues opcions

Si estalvies amb l’objectiu de comprar-te el cotxe amb els teus propis diners, et costa 14.400 EUR. Per contra, demanant un préstec, acabes pagant pel mateix cotxe 20.650 EUR.

20.650 EUR és gairebé un 50% més que 14.400 EUR. Amb un crèdit pagues prop de mig cotxe de més: 6.250 EUR.

Són molts diners de diferència. Fixa’t bé entre les moltes possibilitats que tens. Amb aquests 6.250 EUR de més pots:

  • Ajudar al sistema bancari a guanyar més diners amb la teva generosa aportació.
  • Comprar-te un cotxe més gran, o més potent, o amb més extres.
  • Fer un viatge, pintar l’habitatge, moblar-ne alguna habitació.
  • Estalviar aquests diners per a millorar la teva independència financera, per a no haver de demanar mai més préstecs. Potser més endavant pots fer una inversió, o muntar el teu propi negoci, o… segur que tu tens moltes idees. Pots llegir més sobre la independència financera que defensem a acOnseguir al següent link.

Tu decideixes.

Podem fer aflorar un millor coneixement sobre molts altres aspectes de les teves finances personals.

Vols prendre’n consciència amb nosaltres?

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.