Les obligacions fiscals com a far de la nostra situació financera

Ja portem uns dies on les obligacions fiscals, com cada any, tornen a ser protagonistes. Molts dels clients amb els que parlo per primer cop consideren les declaracions d’impostos com un tràmit que cal passar a la força. I és cert que estem obligats a fer-les. No obstant, també ens brinden un fantàstic moment per a aturar-nos. Les obligacions fiscals ens donen l’oportunitat d’analitzar què passa amb els nostres ingressos o negoci. I no sempre ho aprofitem.

Efectivament, hi ha molts particulars o professionals que preparen (o es fan preparar) les declaracions amb una única finalitat. L’objectiu és saber què toca a liquidar (o cobrar, si hi ha sort). Estaríeu contents si us toqués pagar el doble d’impostos que l’any passat? Estic segur que per a la majoria la resposta immediata és “no”. Possiblement si us dic que a mi m’encantaria em mirareu com a una persona ben rara. I no descarto que ho sigui. Però no hauria de ser qualificat com a tal per aquest motiu. Veiem perquè.

Pagar més per obligacions fiscals hauria d’alegrar-nos

Pensem-ho bé. Hi ha la possibilitat que el govern de torn hagi embogit i decideixi incrementar desmesuradament els tipus impositius. Però, en condicions normals, si algú paga molt més és que els seus guanys també s’han incrementat. D’altra banda, ingressos superiors haurien de traduir-se en una major capacitat d’estalvi o inversió. I també en més facilitat per a liquidar els impostos quan toqui. Cas que no sigui així és que hi ha quelcom que cal revisar. Si es tenen dificultats per a pagar a Hisenda tot i guanyar més, on són aquests diners ingressats addicionalment?

El contingut de l’anterior paràgraf és aplicable a gairebé qualsevol mena de declaració. Com a particulars, amb les obligacions fiscals un cop l’any tenim una excel·lent possibilitat de passar comptes amb nosaltres mateixos via IRPF. Com a autònom o empresari aquesta oportunitat esdevé com a mínim trimestral. Es concreta en forma de pagaments a compte d’IRPF, IVA o declaració de retencions, per exemple.

A un formulari d’Hisenda ple hi ha molta informació

Us ha passat mai que el vostre banc us demana les darreres declaracions presentades a Hisenda? Si sou autònoms o empresaris i voleu sol·licitar res a la vostra entitat financera, segur que sí. I si sou particulars, és probable que també. Les declaracions oficials són autèntiques fotos de la situació financera. Contenen molta informació útil. I més quan no s’està obligat a dur una comptabilitat on fer consultes similars, com passa amb molts autònoms. En aquestes condicions, segurament les declaracions que es presenten aporten dades tan interessants com el que s’ha venut o comprat. I quin benefici ha deixat tot això.

Si donem un pas més, qualsevol declaració és susceptible de ser comparada amb la del trimestre anterior. O la de l’any precedent. D’aquesta manera, es pot fer seguiment de l’evolució de les principals magnituds econòmiques d’un particular o negoci, i treure’n conclusions.

El saludable hàbit de dedicar un temps a les obligacions fiscals

Tal com hem vist, dedicar un espai a revisar les diferents declaracions ens posa davant el mirall per a analitzar els resultats econòmics de la nostra activitat. Especialment quan com a treballador per compte aliè o autònom no tenim cap altra font d’informació.

Malauradament, hi ha un gruix de gent qui no es veu capaç d’omplir per sí mateixa els diferents formularis que deriven de les diverses obligacions fiscals. No són documents senzills si no s’està habituat a tractar-hi. I n’hi ha moltes i de ben variades (veure enllaç). Malgrat això, animo tothom a analitzar-los de la mà del gestor qui s’hagi ocupat de la seva confecció. També pot ser una feina per al director financer de butxaca al qual feia referència en un post de fa setmanes.

Sempre és altament aconsellable el seguiment de l’evolució de tota economia. Si, com passa sovint a les famílies o petites empreses, les declaracions són l’única eina per a fer-ho, val la pena dedicar una estona a entendre què hi ha al darrera de cadascuna de les xifres.

Treu profit de les teves obligacions fiscals

Posem a la teva disposició el nostre servei d’Assessorament financer per a autònoms per a ajudar-te a entendre millor el funcionament del teu negoci i treure profit de tota la informació de la qual disposes per a la seva anàlisi.

Tags: , , ,

Comments are closed.