Direcció financera de butxaca: una brúixola per a autònoms i petits negocis

Durant els anys que porto assessorant a clients hi ha una constant. Tots ens veiem obligats a prendre decisions financeres. I no sempre es compta amb la formació necessària per a fer-ho de manera adequada. Això és especialment dramàtic per a molts autònoms o propietaris de negocis. Sobre tot si no hi ha pressupost suficient per a tenir en nòmina algú qui porti la direcció financera a temps complet.

Des de sempre, m’ha encantat tot allò que sigui “de butxaca”. Quan l’apliquem a un llibre, s’associa amb un format més manejable i assequible que el tradicional. És un concepte perfectament aplicable al que vull transmetre. Comentàvem a l’anterior paràgraf que el gruix dels negocis no es pot permetre pagar un Director Financer. Cert. Però això no vol dir que la necessitat no existeixi. I potser s’hi pot donar cobertura d’alguna altra manera.

Per què un negoci o autònom necessita una direcció financera?

Un treballador per compte aliena qui prengui una mala decisió a nivell econòmic podrà passar-ho malament. No obstant, en la majoria de casos això no afectarà els seus ingressos. Si pot seguir fent la seva feina, cada mes comptarà amb una nova nòmina al seu banc. I això dóna molta seguretat a l’hora de planificar com redreçar qualsevol situació. Per dolenta que sigui.

Una mala gestió econòmica a nivell professional sí pot comprometre seriosament el futur. Un negoci o autònom necessita disposar de diners. Són com la benzina d’un cotxe. I aquesta liquiditat no sempre està associada amb els beneficis. Em referia precisament això en un post sobre el flux financer. Hi intervenen molts altres factors.

En el moment que no es poden pagar proveïdors, lloguers, préstecs o treballadors es travessa una línia vermella. Passa el mateix si no es pot atendre als clients. Costa molt reconduir la situació en aquests casos. Els proveïdors endureixen les condicions per a servir materials. Els bancs poden deixar de renovar línies. Els empleats es desmotiven. Els clients cerquen altres professionals o empreses que no fallin. La confiança és fonamental, es genera lentament i costa poc perdre-la.

És època d’especialistes

Qualsevol persona que m’estigui llegint estarà especialitzada en alguna matèria. Un metge pot receptar. O potser operar. Darrerament, fins i tot els cirurgians es centren en determinades parts del cos. Hi ha professors per a cada branca del coneixement. Persones que es dediquen a aspectes molt concrets del màrqueting. Artesans qui només reparen rellotges antics. El ventall de professions és infinit.

És impossible saber de tot. La gran majoria d’autònoms i petits empresaris confien en un gestor per a atendre les seves obligacions tributàries. Les gestories fan molt bé la seva feina, però n’hi ha poques que a més ajudin en la planificació financera. Fa falta quelcom més.

Començar l’any amb el suport d’una bona direcció financera

Tots encetem l’any amb bons propòsits. Els qui som autònoms o tenim un negoci encara més. La majoria de vegades, els nostres ingressos i benestar depenen del fet que aquestes bones intencions esdevinguin realitats.

Paral·lelament, aquests dies són bons per a fer balanç del que ha passat en els darrers dotze mesos. Si quan es mira enrere queda la sensació d’haver anat molt justos a nivell econòmic, o d’haver estat apagant petits incendis financers massa sovint, potser va sent hora de posar-hi remei.

Una bona direcció financera és com una brúixola o una carta de navegació. Permet preveure quins esculls de tresoreria es trobaran en perseguir una determinada fita. Quan sabem amb temps què ens trobarem, reaccionar és més fàcil. La perspectiva temporal permet avaluar diferents opcions i escollir-ne la més adequada.

En el moment que s’observa des d’una perspectiva econòmica, el que descobrim és molt enriquidor. Ho deia Mario Benedetti “D’això és tracta, de coincidir amb gent que et faci veure coses que tu no veus. Que t’ensenyin a mirar amb uns altres ulls”.

A acOnseguir portem gairebé deu anys ajudant a particulars i empreses en la seva planificació. I et podem donar serveis de direcció financera de butxaca. Manejables i assequibles.

Contractes la nostra direcció financera?

Tags: , , ,

Comments are closed.