Com eixamplar la nostra zona d’influència financera

És molt possible que el concepte de zona d’influència no us vingui de nou. La seva definició a nivell polític (veure al final) ja és prou gràfica.  Des de l’òptica del coaching, es podria descriure com el conjunt d’aspectes de la nostra vida on creiem tenir un cert nivell de control. Per tant, la zona d’influència financera equivaldria a la part de la nostra economia personal, familiar o professional que podem canviar. O, encara més interessant, millorar.

És important ser conscients que els límits d’aquesta zona són variables. L’àrea que ens interessa acostuma a superar la d’influència financera. Tenim interès en tota la nostra economia, però no la controlem completament. A mesura que aprenem o tenim més eines, l’àrea es pot eixamplar. Les línies que llegireu a continuació poden ajudar-vos a fer-ho.

Una bona estratègia amplia la zona d’influència financera

La millor manera d’aconseguir quelcom és posar-se al costat d’algú que hi entengui. O de qui ho hagi dut a terme amb èxit abans.

Sovint s’avança de manera autodidacta. O, pitjor encara, s’acudeix a les persones equivocades. Es demanen consells de parella a qui no li va bé en el seu propi matrimoni. I així és complicat adoptar cap estratègia que funcioni. Per contra, un coach financer està especialitzat en acompanyar a persones, famílies o negocis en un procés de canvi a nivell econòmic. Possiblement començarà amb una presa de consciència de quina és la situació. I, a partir d’aquí, ajudarà a enfocar els recursos cap els objectius marcats.

Posaré un exemple que no té res a veure amb finances però és ben explícit. Jo vaig començar a jugar a tennis als 18 anys sense rebre ni una sola classe. Per a servir, feia moviments equivocats que, amb el pas del temps, em van lesionar l’espatlla. Durant una bona temporada no vaig poder jugar. Quan em vaig recuperar, vaig contractar les primeres classes de tennis de la meva vida. Allí vaig prendre consciència de què feia malament, i ho vaig corregir. El resultat és que mai més he tingut aquest problema. I, a més, l’aprenentatge m’ha permès millorar altres aspectes del joc.

La importància del relat

Si es fracassa per culpa d’una mala estratègia, s’enforteix un relat negatiu sobre la nostra capacitat d’influència financera. Frases típiques són “no podré estalviar mai” o “els deutes m’enfonsen”.

En el moment que es té un èxit, per petit que sigui, cal aprofitar per a canviar el relat. Qui estigui endeutat ho veurà d’una altra manera quan cancel·li el primer préstec. Qui cregui que no pot estalviar canviarà el relat quan vegi que ha aconseguit arreplegar uns diners. Una estratègia i un relat adequats es retroalimenten. Poden ser l’origen d’un cercle virtuós que ampliï la zona d’influència financera.

Posar focus en la zona d’influència financera

L’energia va allà on es posa l’atenció. En què us fixeu més? En què teniu o en què us manca? O, encara més important, en allò que podeu controlar? O en el que no?

Si teniu una bona estratègia i aconseguiu modificar el relat del que està passant, és el moment de posar tota la carn a la graella. Centreu-vos en la vostra zona d’influència i actueu sobre tot en aquest àmbit. Si sentiu que el que esteu fent us acosta a un objectiu, entrareu en un cercle virtuós. I aquest farà que la zona d’influència financera es faci una mica més gran.

Es tracta de començar pel que és més a l’abast. D’exemples amb clients n’hi ha molts. No es pot controlar què farà la borsa, però sí adoptar una estratègia que rebaixi el risc d’invertir-hi. En una situació de molts préstecs, el primer és controlar què surt del compte corrent per a que la bola del deute no es faci més gran. Darrera un primer èxit, per modest que sigui, n’acostumen a venir més.

Donar un primer pas

Acabarem amb algun enllaç. Un ens porta al concepte d’esfera d’influència en un entorn ben diferent al que ens ocupa. Però la base és la mateixa. I un altre link ens transporta a una entrada d’aquest mateix blog de fa mesos relativa a la importància de posar-nos en marxa.

El nostre servei de Coaching en economia domèstica et pot ajudar a definir quina és la teva actual zona d’influència financera. I, a continuació, definir una bona estratègia, donar un primer pas, canviar el relat i assolir la primera fita.

Imatge de Gerd Altmann a Pixabay

Tags: , , ,

Comments are closed.