Tots tenim algun camp en el què comptem amb més coneixements o habilitats que altres persones. De vegades és un do. En altres ocasions això és conseqüència de moltes hores de treball i estudi. Heu tingut mai un professional al davant que toqui una matèria amb la què no esteu familiaritzats? Sembla que resolgui els problemes com per art de màgia. Segurament tu tens coneixements molt bons en alguna àrea específica. A acOnseguir, destaquem per la nostra visió financera.
Reprenc l’encapçalament d’aquesta entrada. No tinc ni idea de com muntar un quadre elèctric, o de com reparar una caldera de calefacció a gas. Quan se m’espatlla, sé que la millor opció és cridar el servei tècnic per a que l’arreglin. Val la pena veure com treballen aquests operaris. Saben perfectament on són els cargols per a muntar o desmuntar-ne les peces. En molt poca estona tenen la diagnosi del que passa i del que cal fer. Compten amb l’habilitat de traduir una avaria que no sabíem per on començar a resoldre en una explicació coherent i un pla d’acció concret. I, confesso, pel que fa a calderes o quadres elèctrics, jo això no ho sé fer.
Coaching amb visió financera
Més enllà de la meva confessa ignorància en enginys elèctrics o de calefacció, sí considero que tinc molt a aportar des del coaching i la visió financera.
En certa manera, el procediment que segueixo és similar al d’un operari tècnic. Jo també sé on són els cargols de les finances personals. A través del coaching ajudo a la presa de consciència de quin és el problema i acompanyo en la seva solució amb un pla d’acció amb el qual tots ens sentim còmodes.
Visió financera en un món d’especialistes
Vivim en un entorn de persones especialitzades, i els experts vaticinen que això anirà a més. Un Leonardo da Vinci avui seria impossible. Dominar totes les matèries queda lluny de l’abast de ningú.
D’altra banda, l’especialització també té molta lògica econòmica. Si jo fes un curs de reparar calderes, és probable que me’n sortís. És més, estic segur que acabaria reparant-ne amb força eficiència. Molts de vosaltres també. No obstant, no es tracta tan sols que no tinguem temps de fer cursos de tot. Veiem-ho.
Hi ha una teoria que és coneguda entre els economistes. Si fas quelcom molt bé se’t pagarà per fer-ho més que si treballes en molts àmbits amb mediocritat. I amb aquests diners podràs contractar altres persones que siguin especialistes en allò que no domines.
Possiblement per aquest motiu, entre d’altres, han anat apareixent multitud d’especialitzacions en els darrers anys. Tenim entrenadors personals, informàtics centrats en SEO, metges enfocats a diverses parts o sistemes del cos i un llarg etcètera. Moltes ocupacions actuals eren inimaginables al segle XIX.
Em permeto comparar alguna d’aquestes noves professions amb un iPad. La de coach financer, evidentment, la primera. Quan fa uns anys Steve Jobs va llençar aquest producte al mercat gairebé ningú sabia per a què servia exactament. El muscle publicitari d’Apple ja es va encarregar d’escampar-ho. Avui en dia a un bon nombre de llars hi ha una tauleta digital, perquè sabem de la seva utilitat.
Posa a prova la visió financera d’un coach
Et convido a comprovar per tu mateix què pot aportar una bona visió financera a la teva economia personal, familiar o professional, si ets autònom. És molt complicat (o impossible) ser especialista en tot. Si tens la sensació que pots potenciar les teves finances, aquest és exactament el nostre camp d’actuació.