Tots hem passat per una situació en la qual la vida va prou bé i, de sobte, succeeix quelcom. És el passatge bíblic de vaques grasses seguits de vaques magres. Els períodes de prosperitat i misèria s’alternen. Entre ells, trobem moments de transició financera. Són ocasions fantàstiques per a la revisió i introspecció. A tot això ens referirem durant les properes línies.
Efectivament, hi ha un model en desaparició. En aquest, una parella era per a tota la vida. I el mateix passava amb una feina o un habitatge. Actualment, els diversos capítols vitals estan separats per transicions. I els canvis acostumen a anar de la mà d’implicacions econòmiques.
Capítols de vida i transició financera
La inspiració prové aquest cop de F.M Hudson, i el seu llibre “Handbook of Coaching”. Segons aquest autor, tots estem en una d‘aquestes dues fases:
Capítol vital
Són etapes en què gaudim d’una situació estable. La vida ens dóna bones sensacions. Estem entusiasmats, energètics, optimistes i positius. Volem fer, actuar i aconseguir. I a nivell econòmic, hi ha força ingressos que superen les sortides de diners.
Transició vital
La vida es torna caòtica, difícil de preveure, inestable, insegura i provoca sensació de por. Ens sentim pessimistes, desmotivats, mancats d’energia i desanimats. Tenim tendència a la introspecció, a esdevenir crisàlide. Ens preguntem més què “som” que no pas què “fem”. Sovint, el que ens valia a l’anterior capítol vital ja no compta. Ens preparem per al següent. En una transició financera analitzem el que hem estat fent fins ara econòmicament. Encarem uns canvis en línia amb els nous valors.
Aquesta fase de transició encara la podem dividir en dues més. Són la presa de consciència i l’adopció de decisions.
Reconstruir a partir de la consciència
Una bona part dels clients que arriben a acOnseguir estan en aquest moment. Amb el nostre suport, es dediquen a recopilar dades d’allò més útils. Així, es vol donar resposta a la pregunta de què s’ha estat fent fins ara a nivell econòmic.
Un cop esbrinem on van a parar els diners, acostuma a passar que el seu destí no es correspon amb els objectius vitals. Tot d’una, es produeix una presa de consciència que transforma. És com una petita mort, i a partir d’aquí es construeix de nou.
Les decisions que emanen de la transició financera
Amb la conscienciació pròpia de la fase anterior, encarem les decisions que en deriven. És moment de recollir informació sobre com podem actuar de manera diferent. En certa manera, ens entrenem per al nou escenari. I ens plantegem nous reptes.
Tot això es tradueix, per exemple, en preparar un pressupost que permeti generar l’estalvi desitjat. I per a que això sigui possible, potser ens proposem deixar de gastar en una determinada partida. O mirem d’aconseguir uns ingressos addicionals. En definitiva, ens comencem a moure en la nova direcció.
El que podem fer per la teva transició financera
Tanquem aquest article amb un parell de referències. Per una banda, si vols conèixer més l’autor que inspira el que has llegit, et proposem clicar aquí (en anglès). I també et pot ajudar l’entrada que publicàvem fa uns mesos sobre transformació financera.
Finalment, el nostre servei de Coaching en economia domèstica et pot portar de la mà en el teu procés de transició financera. Som molt conscients del valor de l’acompanyament en temes relacionats amb els diners.
(imatge de esudroff a Pixabay)