Una mica d’enfocament americà: la transformació financera

Ho admeto: hi ha autors americans que no m’agraden en les formes. Però més enllà d’això, cal reconèixer la validesa del que prediquen. I les moltes coincidències amb el que intento transmetre als meus clients. Per això dedico aquest article a la transformació financera que exposa en Dave Ramsey. Crec interessant fer un repàs al que diu en un dels seus llibres, “The Total Money Makeover”.

Començo amb un símil que utilitza que jo ja havia llegit en alguna altra banda. Si llencem una granota dins un olla d’aigua bullint, en sortirà d’un sol bot impulsada pel dolor. Ara bé: si la posem a la mateixa olla amb aigua freda i anem augmentant la temperatura gradualment fins l’ebullició, acabarà morint cuinada gairebé sense adonar-se’n.

Un mirall per a encetar la transformació financera

No penso fer la prova amb cap animal, i desconec la veracitat del paràgraf anterior. No obstant això, sí que em fa reflexionar. Com en Dave Ramsey, tinc clients que si a l’edat de 20 anys els haguessin posat en la situació en la què viuen ara haurien sortit esparverats. Però com el seu endeutament ha estat progressiu, ara hi neden sense la sensació de cremar-se. I observeu que podem substituir “endeutament” per “situació laboral” o qualsevol altra paraula que cregueu escaient.

De vegades costa mirar-se al mirall. Hi pot haver determinats aspectes de nosaltres mateixos que no ens agradin. Però l’espill no enganya (prescindirem dels que hi ha a parcs d’atraccions). A partir del moment que veiem una imatge, podem tancar els ulls o començar a prendre decisions.

Jo us puc assegurar que el mirall ajuda perquè ho he experimentat en la pròpia pell. M’apartaré per uns moments de l’àmbit financer. En plena adolescència un dia m’hi vaig mirar i no em van agradar gens els notables mitxelíns que vaig veure. Avui sóc una prova palpable que amb esforç i disciplina el cos respon al tractament. I, després del parèntesi, torno a les finances: l’economia domèstica també ho fa.

Consciència de base per la transformació financera

Dave Ramsey té una metodologia basada en set fases que veurem més endavant. No obstant, abans de començar el camí proposa assentar una consciència que ajudi a preparar-nos per a viure una positiva transformació financera. Veiem-ho.

  1. Endeutar-se no acostuma a ser una bona opció. Jo mateix m’he referit a això altres cops (veure “Deutes i sabotatge a la llibertat financera”). Un préstec pot ser bo per a una empresa si amb ell aconsegueix palanquejar-se i obtenir més beneficis. El que acostuma a fer un particular amb el deute és pagar allò que avui no és al seu abast.
  2. No hi ha dreceres cap a unes finances personals sanejades. És possible que et toqui la loteria, però és estadísticament poc probable. La transformació financera, el camí per a gaudir d’una bona salut econòmica, requereix esforç. Els mitxelíns als que feia referència abans no van marxar sols.
  3. Ningú neix amb coneixements financers. Som ignorants també en aquesta matèria, fins que n’aprenem. Afortunadament, actualment a les escoles ja s’aporten uns mínims per a que les properes generacions sàpiguen relacionar-se millor amb els diners. De moment, la resta de la població s’ha de formar pel seu compte. acOnseguir posa el seu gra de sorra per a que així sigui.
  4. Ens sembla que necessitem diners (i gastar-los) per a rebre l’aprovació dels altres. En Ramsey és encara més radical. Tenim tendència a comprar objectes que no necessitem amb diners dels quals no disposem per a impressionar a gent que (sovint) no ens importa.

Adoptem aquesta transformació financera al nostre país

És encoratjador que algú des de l’altra banda de l’Atlàntic estigui despertant una consciència que també és vàlida en el nostre entorn. En Dave Ramsey ho porta fent des de fa més de 25 anys. A acOnseguir ja en portem 8. Deixant a banda matisos, el que transmetem és similar. I molt útil.

Deixem per a un proper post les set fases que ell proposa per a seguir el camí cap a la transformació financera. Mentrestant, proposo anar-nos acostant al mirall.

Atreveix-te a prendre consciència de la necessitat d’iniciar la teva transformació financera!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.