“S’hauria d’ensenyar finances a l’ESO”. Ja fa més de 6 anys de la primera entrevista protagonitzada per acOnseguir. D’aquesta, la periodista en va extreure el titular amb què enceto el paràgraf. Afortunadament, veig que els meus fills ja en comencen a rebre nocions bàsiques a l’escola. Primera batalla guanyada. No obstant, encara queda molta feina a fer per a que tots gaudim d’uns mínims de cultura financera. Volem explorar noves maneres d’avançar en aquest sentit. I estem començant a donar tallers financers o petites conferències on oferim el nostre acompanyament a grups.
El detonant de tot plegat, com a tantes coses de la vida, va ser una casualitat. Qui faci algunes setmanes que llegeix el blog coneix la nostra recent relació amb l’AECC. Des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer ens varen contactar fa un temps per a donar una xerrada. Ara la trobada amb malalts de l’associació ha esdevingut mensual.
Vista la bona acollida de les esmentades reunions, Provokarte ens va proposar repetir en format obert a tothom fa menys d’un mes. I a partir d’aquí n’han sortit d’altres.
El sentit dels tallers financers
Ens hem referit sovint a la necessitat d’automatitzar determinades decisions relacionades amb l’economia personal, familiar o professional. Em vaig apuntar fa temps una cita d’Alfred North Whitehead. “La civilització avança en proporció al nombre d’operacions que la gent pot fer sense pensar en elles”. També aplicable a l’àmbit que ens ocupa.
Malauradament, l’entorn no ajuda. S’ha parlat força de l’acrònim VUCA. Volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat. Tota una definició del món actual. Si estem d’acord que el que ens envolta és així, val la pena procurar tenir sota control el que estigui al nostre abast. I les finances del dia a dia ho estan malgrat que pugui semblar que no és així.
Contingut dels tallers financers per a grups
Les reunions segueixen l’esquema que segueix:
1. La manera de gaudir de tranquil·litat econòmica i assolir fites relatives als diners sempre comença amb una presa de consciència. I per a que aquesta sigui efectiva res millor que una bona foto de la situació de partida. És fonamental conèixer ingressos, on van a parar aquests, béns i deutes.
2. El següent tema que toquem als tallers financers és un clàssic a acOnseguir. Per a prendre decisions encertades de despesa sense haver-hi de pensar massa convé recórrer al pressupost. Cal preparar un quadre que reculli futurs ingressos i sortides de diners amb dues característiques:
- que contingui allò que ens fa feliços, que ens impulsa a viure
- que els ingressos superin les despeses, deixant marge per a la generació d’aquell estalvi amb què ens sentim còmodes
3. Continuem el recorregut amb un repàs d’alguns àmbits en els què acostumem a resoldre dubtes de clients:
- Endeutament, enfocat en donar una sèrie d’eines per a ajudar a reduir deute. La finalitat és acostar-nos a la independència financera, que abordem en el següent punt.
- Estalvi, en base als objectius que ens marquem. Diferenciem entre curt i llarg termini, i proposem algunes pautes per a facilitar que es produeixi.
- Assegurances, amb suggeriments per a aconseguir treure el màxim partit als diners que hi destinem.
- Consells varis sobre l’ús de la targeta de crèdit, quan és millor comprar o llogar habitatge, què cal tenir en compte en rebaixes o ofertes, i altres temes que també es tracten en aquest blog.
4. Finalment, es proposa algun exercici de motivació. Un que sovint es fa serveix per a donar valor en hores de feina a les compres que fem.
T’interessa afegir-te a algun dels tallers financers?
Alternativament, recorda que també disposes del servei específic per a particulars: Coaching en economia domèstica. Comença a controlar les teves finances.
- Podràs prendre consciència d’on van a parar els diners que entren a casa.
- I, amb l’ajuda d’un pressupost, tindràs clar què pots gastar i què no si vols aconseguir les fites econòmiques que et proposis.