Durant els anys que portem atenent clients, a acOnseguir sovint ens hem centrat en temes numèrics i pressupostaris. Ens cal saber on som i on volem anar. I intentem reflectir-ho en xifres. Hi ha moltes raons per a fer-ho. Es podrien resumir en prendre consciència del que hi ha i del que és possible si actuem d’una determinada manera. Ara bé, només en comptades ocasions hem entrat dins el cap de les creences sobre els diners. En escriure sobre la suficiència financera encarem aquest tema d’una manera més profunda.
La meva inspiració torna a estar en els llibres. I, molt especialment, en “L’ànima dels diners” de Lynne Twist. L’autora diu que quan som capaços de posar en línia els diners amb els nostres més valors profunds, la relació que hi tenim esdevé un vehicle de transformació. I, en un pas més enllà, citaré de la mateixa font en Paul Zaiter. “Hi ha una llei natural de l’abundància que impregna l’univers sencer, i que no fluirà a través del camí d’aquells qui creuen en l’escassetat i la limitació”.
Superar obstacles cap a un estat financer saludable
Algun cop us heu llevat amb un “no he dormit prou” al qual ha seguit un “no tinc prou temps”? Afirma Lynne Twist que l’escassetat és una gran mentida. En un món d’abundància i suficiència financera, les converses (també les interiors) estan dominades per allò que no es té i pel que es desitja tenir.
En aquesta línia, hi ha tres mites especialment rellevants en la nostra relació amb els diners:
- No n’hi ha prou, que ens porta a fer feines que no ens agraden o prendre decisions de les què no ens en sentim gens orgullosos.
- Més és millor, que dóna suport a la cultura competitiva d’acumulació, adquisició i avarícia que intensifica les pors i accelera el ritme de les nostres vides.
- Així són les coses i no hi ha sortida possible, que apuntala la creença que ens convé resignar-nos.
Les tres veritats de la suficiència financera
A la universitat posem sovint l’exemple d’Enron com a model a evitar. Certament, demostra què és el que passa quan una cúpula directiva mira més pels seus interessos que no pas els de l’empresa a la que es deu. En contraposició, podem procurar el nostre benefici a llarg termini i el de qui ens envolta. I, sobre tot, no ens cal centrar-nos tant en els diners en sí. Més aviat convé fer-ho en les nostres capacitats, relacions, agraïment i altres recursos no monetaris. Quan actuem així, la nostra relació amb els diners bascula des de la por cap a un seguit de possibilitats emocionants.
Concretament, al llibre al què m’he referit es parla de les següents tres veritats:
- Els diners són com l’aigua, i porten el segell de la nostra ànima. És molt gran el nostre poder com a consumidors. Joan Antoni Melé, de Triodos Bank, diu quelcom molt similar al seu “Diners i Consciència”. Quan escollim què comprem deixem evidència també dels nostres valors.
- Quan parem prou atenció al que ja tenim i ho apreciem, augmenta de valor. Com deia Buda, tot depèn de quines llavors dediquem la nostra cura. Si ens centrem en la nostra capacitat de generar, el que tenim creix.
- La col·laboració crea prosperitat. No existeix la distinció entre els qui tenen i els qui no, perquè tots tenim recursos diversos.
En definitiva, quan invertim la nostra energia en un somni diferent, la nostra vida es transforma. El nostre poder es manifesta plenament si apostem ben fort. No hi ha res com sentir que s’és al lloc on s’ha de ser en el moment adequat.
El poder de les converses basades en la suficiència financera
Una xerrada centrada en el que és possible és una gran eina en temps de crisi. No importa de quina magnitud és el revés que es pateix. Quan deixem anar la conversa de la por i l’angoixa i se’n crea una basada en la suficiència financera, el neguit disminueix. I prenem el poder necessari per a fer front a la situació.
Poden ser inspiradors altres articles d’aquest mateix blog (per exemple, el relatiu a mereixement financer), o el web de l’ànima dels diners.
Finalment, disposes del nostre servei de Coaching en economia domèstica per a que comencis a treballar a partir del que tu pots aportar des de la teva suficiència financera per a gaudir d’una economia més saludable.