Com establir, mesurar i aconseguir un somni financer

Per a aconseguir un objectiu, el primer pas és establir-lo. Si no sabem cap a on anem, difícilment hi arribarem. I, un cop determinat, ens cal anar mesurant com hi estem de propers. Amb un somni financer passa quelcom similar. En aquesta entrada n’establirem cinc categories. Cadascuna d’elles dóna un nivell diferent de satisfacció. Correspon a cada individu decidir quines vol treballar.

En certa manera, i per als qui la conegueu, els diferents nivells recorden la piràmide de Maslow (link al final). Però aquesta no és la font d’inspiració. En aquest cas, ho és el llibre “Dinero: domina el juego” de Tony Robbins. No cal que digui que la seva lectura és molt recomanable.

Nivell 1 de somni financer: seguretat

El nivell de seguretat consisteix en tenir cobertes les necessitats bàsiques per a viure. Això vol dir disposar d’un sostre, subministraments, menjar, transport i serveis sanitaris totalment assegurats. Compte: no és una necessitat bàsica un cotxe de luxe per anar a la feina. Sí ho és el bitllet de transport públic que ens permet arribar-hi. Les necessitats bàsiques són primeres necessitats.

És un molt bon exercici esbrinar de quants diners parlem. Als qui porteu un cert control de les vostres sortides de diners us serà ben fàcil. També ho serà si heu omplert el full de planificació que us podeu baixar del nostre web (link també al final). No es triga molt a fer-ho. Només caldrà que reflexioneu una mica sobre com arribar-hi amb el mínim pressupost. Multipliqueu per 12, i tindreu què us caldria ingressar cada any per a no haver-vos de preocupar pel més bàsic. Potser descobrireu que són menys diners que no pas pensàveu.

Nivell 2 de somni financer: vitalitat

Si pugem un esglaó, podem afegir a l’import que ens hagi sortit a l’apartat anterior una altra mena de despeses. Serien les corresponents a roba, lleure o educació concertada per als fills. En definitiva, aquells petits luxes que valorem més (no tots). Cadascú tindrà els seus. Us animo a calcular quants diners anuals us fan falta.

Nivell 3 de somni financer: independència

Seguim aquesta línia ascendent. A la següent categoria de somni financer hi incloem el que ens faci falta per a continuar amb el nivell de vida que ara duguem. Tal com està. Potser paguem per una segona residència. O fem anualment unes vacances. O gaudim d’un vehicle del què estricament podríem prescindir. Afegim tot això en import anual i sabrem què ens cal per a seguir com fins ara.

Nivell 4 de somni financer: llibertat

Per a assolir aquest punt, necessitem sumar a la xifra que arrosseguem del nivell anterior alguns dels luxes que avui no ens puguem permetre. A partir d’aquí, ja parlem de somnis financers en majúscules. Quants diners ens farien falta cada any per a sufragar una casa més gran? O els viatges que tenim pendents? Deixem anar la imaginació! I, encara més important, ens atrevim a quantificar-ho econòmicament?

Nivell 5 de somni financer: llibertat absoluta

Finalment, dins el darrer grau hi va tot allò que ni tan sols ens hem atrevit a esmentar al nivell anterior. Ara bé: es tracta de sumar-ho amb un cert criteri. Per a passar uns dies a l’any en una casa al costat d’una estació de esquí potser no cal comprar-la. Possiblement n’hi haurà prou amb llogar-la pel temps que hem pensat ser-hi. D’aquesta manera, gaudim de tots els luxes que vulguem, però de la manera més econòmicament racional. Podem assignar un cost anual a aquest estil de vida que somiem?

I què en fem de tots aquests somnis?

En quin nivell us heu aturat a fer algun càlcul o deixar anar la imaginació? És molt important observar-ho, perquè és complicat centrar-nos en tots ells alhora. Per exemple, potser heu passat de llarg del nivell de seguretat. És perquè aquest somni financer ja és realitat per a vosaltres? Per contra, potser haureu parat atenció al nivell 3 o el 4.

D’altra banda, hi ha un enfocament ben ambiciós per a tot plegat. No es tracta tan sols de guanyar prou diners per a assolir cada nivell. El que seria desitjable és disposar de prou inversions per a que aquest import arribi sense haver de treballar.

Concretem. Suposem que ens calen 1.500 EUR mensuals al nivell 1 (seguretat). Això és 18.000 EUR anuals. Idealment, ens caldrien inversions que ens rendissin aquests diners. Potser n’hi hauria prou amb disposar d’un pis totalment pagat i posat al mercat de lloguer per aquesta renda. Hi esteu lluny? Ho veieu factible?

Per a tot somni financer cal una bona planificació

Com és habitual, acabarem amb algun enllaç. Aquest cop, podem refrescar què és la piràmide de Maslow i repassar una entrada del blog que us pot motivar a posar-vos a estalviar de veritat.

Estaríeu disposats a gastar només per a cobrir el nivell 1 per a destinar la resta del guanys a acumular un patrimoni que us permeti que aquest nivell quedi assegurat sense haver de treballar? Cadascú tindrà la seva resposta.

El nostre servei de Coaching en economia domèstica et pot ajudar a centrar-te en el nivell que decideixis i analitzar com arribar-hi a partir de la teva situació actual. Només cal que ens hi posem.

Imatge de Stefan Keller a Pixabay

Tags: , , , ,

Comments are closed.