Tanquem un cicle de tres articles que descriuen com la tecnologia està canviant el món financer. Convé que ens anem acostumant a una col·lecció de termes que es van fent populars acceleradament. Som enmig d’una revolució financera que obre un bon nombre de noves opcions. I totes elles estan a l’abast de persones ben corrents. Només cal informar-se bé, analitzar pros i contres de cada possibilitat, i decidir.
Revolució financera forma d’inversió automatitzada
Potser algú de vosaltres recordarà el Deep Blue (posteriorment Deeper Blue). Aquest va ser un ordinador de IBM què a finals del segle passat va ser capaç de vèncer a campions mundials d’escacs. La intel·ligència artificial superava la humana. Cap persona podia competir amb la capacitat de generar possibles jugades d’una màquina.
Salvant totes les distàncies, els anomenats robo advisors constitueixen una autèntica revolució financera. Les decisions ja no les prenen gestors, sinó màquines. De manera freda i en base a dades. No hi ha component emocional. És clar que, evidentment, abans es pregunta pel perfil de l’inversor. I també hi ha gestors (humans) què donen inicialment un enfocament determinat al software. Però el manteniment de l’equilibri de la cartera en base a les preferències especificades és automàtic. I, sovint, amb baixes comissions.
El gran canvi que representa que tots puguem fer de banc
Els bancs moderns van néixer el segle XV amb una utilitat innegable. Es dedicaven a custodiar i remunerar diners aliens. Després, deixaven aquests mateixos fons a clients a un tipus d’interès més alt. La diferència entre el que pagaven i el que cobraven era el seu benefici.
Si un particular hagués volgut fer de banc s’hauria trobat amb diverses dificultats. Més enllà de les legals. Per a aquesta persona no hauria estat fàcil trobar algú interessat exactament en l’import que tingués disponible. I, d’altra banda, li hauria costat analitzar el risc. És a dir, si qui volia els seus diners podria retornar-los o no.
Internet ha posat al nostre abast una altra revolució financera en forma de crowdlending. Es tracta de plataformes que, com abans feien els bancs, aglutinen gent qui vol treure rendiment dels diners. Tot seguit, la posen en contacte amb altres qui en necessiten. La comissió de l’intermediari és menor a la que cobraria un banc. Per tant, el préstec surt a un interès més barat, i qui deixa els diners n’obté més rendibilitat.
Evidentment, convindrà informar-se bé. Especialment, pel que fa a les garanties. I de la possibilitat de recuperar els diners en cas de necessitat.
Criptomonedes: la revolució financera sense precedents
Les monedes virtuals, com ara el bitcoin, representen un canvi incomparable. Fins ara, els diners es concretaven en bitllets tangibles. Els podies dipositar en un banc, però també guardar-los a casa. Per contra, quan una persona té criptomonedes, el que en realitat té és un registre en xarxa (blockchain) que l’acredita com a propietari d’aquestes.
La seguretat del sistema rau que aquest registre està replicat en diversos punts de la xarxa, de manera que és pràcticament impossible canviar-lo. Els encarregats de registrar saldos i transaccions s’anomenen “miners”, i són remunerats per la seva tasca.
El fet que tota la informació resideixi a la xarxa obre infinites possibilitats. Per exemple, es poden registrar al blockchain contractes automatitzats entre dues parts. Aquesta tecnologia pot arribar a permetre, en un futur no massa llunyà, que una transacció dinerària quedi programada, de manera irrefutable, si es compleixen unes determinades condicions contractuals.
Al voltant de tot això, no obstant, han aparegut diverses maneres de guanyar diners. Ara bé, convé analitzar-les en profunditat perquè tenen riscs que no sempre queden ben explicats. Hi ha una entrada al respecte a aquest mateix blog des de fa unes setmanes.
Una revolució financera per a descobrir durant les vacances
T’animo a ampliar la informació d’aquestes tres entrades aquest estiu. Per raons d’espai no m’he pogut estendre com el tema mereix. En tot cas, només cal teclejar a Google qualsevol de les paraules claus (neobancs, robo advisors, crowdlending, etc.) per a posar-te al dia ràpidament. Per exemple, et convido a començar per el que viquipèdia diu de criptomoneda.
A acOnseguir t’oferim el nostre servei de Coaching en economia domèstica per a acompanyar-te en la comprensió d’aquestes noves eines. D’entrada, pots consultar el que hi ha al blog en relació a la importància d’entendre bé qué comporta qualsevol possibilitat d’inversió.
Imatge de WikiImages a Pixabay