Coneixeu la imatge que hi ha damunt aquestes línies? De fet, és un clàssic que en el seu dia va posar de moda l’Edward de Bono. És un clar exemple il·lustratiu del pensament lateral. Hi veieu una dona jove o una de vella? Sou capaços d’alternar un enfocament amb l’altre? Si només en veieu una, al final d’aquesta entrada us ajudo a identificar-hi la segona.
La tècnica del pensament lateral consisteix a organitzar els processos mentals per a trobar solucions a problemes. Això es fa mitjançant plantejaments diferents als que semblarien habituals o lògics. El resultat és una clara ampliació de les possibles alternatives per a resoldre una determinada situació. I, en el procés, la creativitat pot tenir-hi un paper molt rellevant.
En altres entrades d’aquest mateix blog ja hem fet referència a la importància de dedicar un temps a prendre el control financer. Per a fer-ho, el pensament lateral ens fa aportacions molt interessants. Paral·lelament, pot ser de gran ajuda algú qui ho observi sense prejudicis i pugui modificar-nos el punt de mira.
Pensament lateral en cinc etapes
- Què és important? On volem anar? Què desitgem aconseguir? Aquestes són preguntes que és gairebé imprescindible fer-se abans d’endinsar-se en el pensament lateral. De fet, són qüestions amb les que gairebé sempre comencem els nostres serveis amb clients.
- La recopilació d’informació és bàsica. Necessitem saber quina és la foto de partida. A nivell intern, què estem ingressant, com surten els diners de casa o del negoci, amb quins béns comptem, quins són els deutes. A nivell extern, tot allò que sigui rellevant per a la presa de decisions. Per exemple, si tenim com a objectiu comprar un pis, què pot valer, què pot costar la hipoteca, etc.
- Anàlisi de les possibilitats. Es tracta de l’etapa més creativa, la que vincula el que hi ha amb els resultats. Aquesta etapa pot incloure tècniques com ara la generació descontrolada d’idees. L’objectiu és sortir de la rutina del que seria la solució habitual.
- El següent pas és triar les opcions que semblin més adequades per al nostre propòsit i els mitjans dels que disposem. Per a dur-ho a terme, podem sotmetre cada alternativa a una avaluació dels seus avantatges i inconvenients. També es pot analitzar si les possibilitats triades són millorables. L’etapa finalitza en el moment que n’escollim una.
- Posta en marxa de la possibilitat escollida. Es tracta de determinar de quina manera s’aplica a les nostres finances el que hem triat. També cal fer-ne seguiment per a avaluar-ne els resultats. No convé descartar efectuar-hi els ajustaments que calgui al llarg del temps.
Pensament lateral per a una perspectiva diferent
Per a acabar, tornem a la imatge. Encara busqueu la segona dona?
Si la primera que heu vist és la jove, la mandíbula d’aquesta és el nas d’una dona vella que mira cap a l’esquerra del dibuix. També pot ajudar-vos que l’orella de la jove és un dels seus ulls i el collaret la seva boca.
I si primer heu detectat la dona vella, doncs ara es tracta de veure una dona jove que mira cap el fons de la imatge. Fixeu-vos que mostra la part lateral esquerra de la seva cara, la mandíbula de la qual coincideix aproximadament amb el nas de la dona vella.
Com més oberts us mostreu a noves idees, més fàcil us resultarà alternar entre les dues dones. És qüestió de pràctica. Us proposo que us atreviu a enfocar la vostra economia personal o familiar des d’una perspectiva diferent.