La paciència financera és la mare de l’economia sanejada

Potser us sona la frase “la paciència és la mare de la ciència”. Quan jo era petit se l’havia sentit molt a dir al meu pare. I estic segur que els investigadors hi estaran d’acord. Però té un sentit molt més ampli. Com no podia ser d’una altra manera, en aquest post em centraré en la vessant econòmica de l’afirmació. La paciència financera ens porta a obtenir els resultats que volem. És una qüestió de planificació i perseverança. No hi ha cap altre secret.

Com sempre, hi ha quelcom que ha inspirat aquestes línies. En aquesta ocasió, es tracta d’un capítol del programa de TV3 “Economia en colors”, del que jo recomanaria veure la sèrie sencera. Ambdues temporades.

Com la paciència financera ens compensa en el futur

Diu en Xavier Sala i Martín que “les persones pacients són capaces de sacrificar la gratificació instantània a canvi d’obtenir algun tipus de compensació en el futur”. La cita anterior segueix “les persones impacients, per contra, prefereixen obtenir plaer immediat encara que això comporti perjudicis a llarg termini”. Crec que ja ho he comentat en altres ocasions. Entre elles, a l’entrada sobre “simplicitat financera”. Tenim tendència a complicar-nos la vida. Aniré més lluny: el sistema està pensat per a que ens la compliquem.

Proposo que portem aquesta paciència a termes econòmics. Podem escollir entre comprar objectes i serveis ara que, potser, no necessitem. O, alternativament, és possible invertir aquests mateixos diners per a donar cobertura a objectius futurs. En poden haver molts: muntar el propi negoci, poder pagar estudis millors per als fills, comptar amb un coixí per a atendre imprevistos, i un llarg etcètera.

Com ja he escrit altres cops, en realitat d’imprevistos n’hi ha pocs. Quan comprem una nevera sabem que la seva vida és limitada. Si no ens planifiquem, quan l’electrodomèstic s’espatlla no ens queda més remei que recórrer al deute. És una qüestió de prioritats. Al final, no hi ha una opció millor que l’altra, però és bo ser conscient de les implicacions de les decisions que prenem.

Paciència financera i interès compost

Si l’opció que escollim és prioritzar l’estalvi per a objectius futurs, em permeto recordar els beneficis de l’interès compost.

Suposem que tenim clar que volem atendre un objectiu de llarg termini. Un exemple clàssic seria poder gaudir un complement a la nostra pensió. Hi ha moltes maneres de planificar aquesta mena d’estalvi. Una d’elles seria trobar algun producte amb interès compost. Recordem de què es tracta: els interessos que obtenim es reinverteixen en el mateix estalvi per a generar una millor rendibilitat. Possiblement aquesta mena d’inversions seria el paradigma de la paciència financera. Diners que no ens convé tocar per a obtenir un guany futur més elevat.

L’entrenament de la paciència financera

La bona notícia és que la paciència financera es pot entrenar. Hem viscut molts anys en una societat que semblava premiar valors com el benefici fàcil, l’esforç mínim i l’aparent prosperitat. Possiblement la crisi ens hagi aportat una nova consciència. Des d’acOnseguir també intentem aportar el nostre granet de sorra en aquest sentit.

Vols planificar-te de la nostra mà amb paciència financera?

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.