Ordre financer per a aconseguir la felicitat

Fa uns dies va caure a les meves mans “La màgia de l’ordre”. Com sabeu, l’autora d’aquest best-seller mundial és Marie Kondo. Aquesta dona japonesa és experta en organització. Per tant, no esperava trobar-hi cap inspiració en l’àmbit econòmic. Però no ha estat així. He descobert que les seves recomanacions i mètodes tenen paral·lelismes amb els que jo utilitzo amb clients. I això m’ha portat a escriure aquesta entrada del blog sobre ordre financer.

Per a posar ordre financer cal actuar d’entrada amb intensitat

La primera coincidència recau sobre el procés que seguim. L’autora diu que “l’endreça és una ocasió especial, no pas una rutina diària”. Cal començar per visualitzar on es vol arribar, i dedicar a la neteja molta energia. Serà necessari llençar molts objectes. I conclou que, superada l’embranzida inicial, seguir amb una casa ordenada és relativament senzill.

Quan un dels meus clients posa ordre financer a la seva vida, el guió és similar. En primer lloc, determinem què és el que més es valora. Un cop sabem què li proporciona més felicitat, cal entrar al detall en aspectes econòmics. Això es fa tot recollint dades d’ingressos, sortides de diners, deutes i béns. La nostra plantilla Excel és molt útil per a fer-ho. I després cal analitzar de manera crítica si totes les sortides de diners són necessàries. Mirar el full de càlcul i deixar sentir què aporta cada xifra.

El criteri de selecció que du a l’ordre financer

Marie Kondo afirma que per a ordenar una llar es comença “per descartar: de cop, de tot i a consciència”. I, per a fer-ho, proposa un criteri: conservar només allò que desperti alegria. També escriu que l’endreça és “un diàleg amb un mateix”.

Tot això també recorda molt el procés que segueixo amb els clients. L’ordre financer requereix fer una tria d’estil de vida. Es tracta de repassar totes les sortides de diners per a anar avaluant quin sentiment ens proporciona cadascuna. Sovint hi ha tota una sèrie de despeses que es poden reduir o fins i tot eliminar. Corresponen a decisions que es van prendre en el seu dia, però que a dia d’avui han perdut tot sentit. I, no obstant això, mentre no dediquem una estona a revisar-les, possiblement no prendrem consciència que ja no ens calen. Tot plegat és un bon exercici d’introspecció.

Aquí és convenient fer un incís, en el què també coincideixo amb l’autora nipona. Quan eliminem una sortida d’efectiu a la qual ara no donem valor, no convé culpar-nos per tots els diners que hi he dedicat. Segur que aquell dispendi ens haurà aportat algun aprenentatge. Encara que només sigui adonar-nos que ja no desitgem gastar-hi més.

De camí cap a la felicitat

Podem llegir al llibre que he esmentat que “quan posem ordre a casa nostra l’aire de l’interior es refresca i neteja”. Si parlem d’ordre financer passa quelcom similar.

Una bona revisió de les finances pot canviar radicalment la vida. Quan un client s’hi posa de veritat, acostuma a passar que s’alliberen temes que feia temps que estaven estancats. Marie Kondo també ho ha observat en els seus serveis. Hi ha un factor màgic que fa prendre decisions que sovint feia anys que esperaven el moment. Posar ordre financer pot implicar descobrir què vols fer realment, en el sentit més ampli possible.

En resum,  aprenem a diferenciar el que és important del que no ho és. I, sobre tot, ens adonem que és possible estar-se de tota una sèrie de despeses si hi ha un objectiu superior.

Dones el pas definitiu cap a l’ordre financer?

Si has llegit fins aquí és molt possible que tot això es ressoni. Intueixes que, si hi dediques l’energia necessària, obtindràs resultats. De fet, fa molt de temps que desitges donar el pas i només necessites que algú t’acompanyi en el procés. Si és així, ja saps què et toca a continuació. A acOnseguir et donem totes les eines. Començant per la plantilla Excel que et pots descarregar al peu del text.

D’altra banda, mentre escrivia les línies anteriors no he pogut evitar recuperar un article precedent sobre harmonia financera. I, és clar, tampoc vull acabar sense donar-te la possibilitat de conèixer més la feina de Marie Kondo a través del seu web.

Recorda que el servei de Coaching en economia domèstica et pot acompanyar en l’anàlisi que et permetrà posar ordre financer. I, com a conseqüència, gaudir més de la teva vida.

Imatge de PexelsPixabay

Tags: , , ,

Comments are closed.