Reflexionar sobre determinats moments financers ajuda a decidir millor

Qui no ha parlat algun cop de bons o mals moments? Hi ha dies que ens llevem amb una energia especial, i ens sembla bona idea aprofitar el moment per a fer front a un assumpte que se’ns resisteix. O, a la inversa, hi ha etapes de la vida què és convenient preparar amb temps. A nivell de diners, considero que existeixen el que podem anomenar moments financers. Són períodes de temps què mereixen atenció a nivell econòmic. Alternativament, també són bons per a adoptar decisions financeres.

Escrivia al post anterior que la vida és plena de canvis financers. Em centrava llavors en aquells associats a la feina o a la sort, i en les decisions que se’n poden desprendre. Les línies que segueixen en són la continuació. Ens fixarem ara en moments financers associats a la trajectòria vital que gairebé tots experimentem.

La vellesa (aquest cop, la dels que ens envolten)

Crec que ja hi ha prou entrades en aquest blog que parlen sobre la necessitat de preparar la jubilació i la pròpia vellesa. Per tant, passaré de puntetes sobre aquest tema.

Sí que m’agradaria posar èmfasi en la conveniència de reflexionar sobre la vellesa de les persones que ens envolten. És possible que la cobertura de seves necessitats també ens afecti. Hi ha molts casos de gent gran que no poden fer front per ells mateixos a determinades despeses. Si volem que no perdin qualitat de vida potser hi haurem de posar-hi temps… i diners. Aquest és un dels moments financers sobre els què recomano reflexionar.

Saltem al primer dels moments financers: infància i adolescència

De totes les etapes de la vida que veurem, aquesta és l’única que cal que algú ens prepari a nivell econòmic. O, a l’inrevés, és la nostra responsabilitat de pares fer-ho pels nostres fills.

Tots els que tenim descendència sabem els diners que costa. Des dels bolquers fins els estudis. Entre d’altres, pot implicar un canvi d’habitatge per a disposar d’espai suficient. El volum de diners que hi destinem dependrà de les diverses opcions que anem triant. El que és segur és que el conjunt de les nostres despeses s’incrementarà. O, el que acostuma a ser equivalent, la nostra capacitat d’estalvi baixarà.

D’altra banda, infància i adolescència són fantàstics moments financers per a introduir els fills en temes de cultura econòmica. És aconsellable parlar amb ells de diners d’acord amb l’edat que tinguin. I també ho és predicar amb l’exemple. Se’ls pot fer participar en el pressupost familiar en la mesura que sigui possible. O fer que ajustin un determinat esdeveniment a una xifra de diners disponibles per a aquesta finalitat. Seria el cas d’un pressupost per a una festa d’aniversari.

Altres moments financers i com planificar-los

Encara ens queden per a tractar una bona quantitat de moments financers. Per a molts d’ells em remeto a altres entrades d’aquest mateix blog. Així, és recomanable pensar sobre com planificar la vida en parella, o la decisió relativa a on viurem. En aquest darrer punt, caldrà triar entre compra o lloguer. I, posats a presentar links, és interessant repassar el que parla sobre l’educació financera dels fills. O el que aconsella sobre algunes possibilitats d’estalvi relacionat amb ells.

Planificar per a tots aquests moments financers pot representar dedicar-hi una bona estona. En tot cas, hi ha algunes recomanacions que ens poden ajudar:

  • En general, si gaudim d’una bona independència financera, més fàcil ens serà fer front a situacions econòmicament complicades. Això vol dir tenir un notable coixí d’estalvi i no estar condicionats per préstecs.
  • Cal adaptar les estratègies a les necessitats de determinats moments financers. Quan abans ens hi posem millor. Però, a més a més, en l’instant que ens trobem en mig del problema, la reacció hauria de ser ràpida. Amagar el cap sota l’ala no només no ajuda sinó que pot complicar-ho tot.
  • El nostre servei de Coaching en economia domèstica pot donar un cop de mà per a adoptar una bona perspectiva amb què planificar tots els moments financers que ens neguitegin.

 

Tags: , , ,

Comments are closed.