Deia el poeta Rainer Maria von Rilke que l’únic viatge és el viatge interior. Efectivament, tots tenim determinades conductes o creences internes de les què sovint ni tan sols som conscients. La majoria provenen de la nostra infantesa i les vàrem aprendre de l’entorn immediat. I el cas és que tenen una gran influència en les pròpies decisions actuals. També a nivell econòmic. Aquesta entrada dedicada a la introspecció financera pretén ajudar a detectar aquests patrons.
El poder la l’escriptura en la introspecció financera
La Gestalt és un corrent terapèutic que es centra en fer conscient allò inconscient. Aquest “adonar-nos” del que fem pot ser molt útil per a desenvolupar-nos millor en el dia a dia. I una de les eines que s’utilitza en aquest procés d’aflorar consciència és l’escriptura.
Quan escrivim passen coses d’allò més interessants:
- Es posa ordre al que sentim i/o pensem
- Obliga a estar presents en el propi procés d’escriure
- Es desenvolupa l’autoconsciència i coneixement propi
- Ofereix la possibilitat de desfogar-nos
- Ens permet llegir allò que hem escrit i observar-ho des d’una perspectiva externa
- Des d’aquesta observació, podem analitzar les conseqüències que se’n deriven
- Obre la porta a gestionar-ho i actuar
D’acord amb tot això, escriure sobre la nostra relació amb els diners és un fantàstic exercici d’introspecció financera. Si ho fem des de la sinceritat que ens mereixem, podem extreure’n una informació molt útil. Especialment si ens deixem anar i no filtrem o jutgem prèviament el que anem a escriure. No hi ha bo o dolent. Senzillament, conèixer-nos millor sempre facilita la presa de decisions. Per tant, mentre escrivim val la pena romandre dins la més profunda honestedat amb el que sentim o pensem.
Què preguntar-nos en un exercici d’introspecció financera?
La qüestió general que ens convindria respondre és què signifiquen els diners per a nosaltres mateixos. Els qui sigueu capaços de començar a abocar sobre el paper idees i sentiments només amb aquest títol, ja us hi podeu posar.
Ara bé, per a la majoria plantar-nos davant un full en blanc amb un tema tan ampli ens pot arribar a bloquejar. Per tant, a continuació hi ha algunes preguntes una mica més concretes que poden guiar la desitjada introspecció financera:
- Què hauria de passar per a que jo tingués més diners?
- Com crec que són les persones que tenen diners?
- Què és el que provoca tenir diners?
- Com es podrien definir els diners?
- Què és el que els meus pares pensaven dels diners?
- Com em comportaria si tingués diners?
- Quina influència tenen els diners sobre la gent?
- Què és el que jo faria si fos ric?
- Quines pors em suggereixen els diners?
No es tracta de contestar-les totes si no volem. N’hi haurà que resultaran més senzilles que d’altres. De fet, si alguna d’elles ha provocat un cert neguit o resistència a contestar-la, potser no cal abordar-la d’entrada. Necessitarà que li donem el seu espai. Però és molt probable que un cop trobem que ha arribat el seu moment el que escrivim ens aporti molta consciència.
L’incalculable valor de les respostes que ens donem
L’exercici d’introspecció financera no acaba aquí. En realitat, la part més interessant comença tot just hem acabat d’abocar en un paper la relació que tenim amb els diners.
La proposta per a treure profit de la nostra dedicació té diverses vessants:
- Prendre consciència de les frases o paràgrafs del que hem escrit que ens hagin costat més, i quin sentiment ens han provocat (tristesa, ràbia, por, angoixa, etc.)
- Deixar reposar tot plegat el temps que estimem convenient, rellegir-ho i observar de nou com ens sentim
- Si s’escau, analitzar quines decisions futures ens inspira el procés
- Passades setmanes o mesos, repetir-nos les preguntes i veure quins canvis hi ha a les respostes que hi donem.
La introspecció financera com a part d’un procés de coaching
Recorda que el nostre servei de Coaching en economia domèstica et pot acompanyar en la revisió de les teves finances personals o familiars. En la introspecció financera l’escriptura pot ser una bona eina. I convé complementar-la amb una presa de consciència sobre la teva foto actual d’ingressos, sortides de diners, béns i deutes.
I, com és costum al blog, acabo amb algun link. El primer et donarà més informació sobre la teràpia Gestalt, en la què vaig tenir la sort de formar-me durant un parell d’anys. I el segon et permetrà llegir una entrada d’aquest mateix web sobre responsabilitat financera, també inspirada en la mateixa font.