Reprenem amb energia: com millorar hàbits financers

Les vacances acostumen a donar-nos força temps. De fet, em consta que molts dels qui llegiu aquestes línies n’heu dedicat una mica a pensar en la vostra economia. Em remeto a les diverses peticions de servei que rebem entre juliol i agost. No hi ha res com parar per a adonar-nos. Potser es poden millorar els hàbits financers que tenim, oi?

Val la pena aprofitar l’embranzida energètica que aporta l’estiu. Una opció, poc recomanable, és que comenceu una de les diverses col·leccions que els mitjans promocionen aquests dies. Podeu escollir entre ventalls, punt de creu i un munt més.

I una alternativa molt millor és posar en pràctica alguns dels sistemes més de moda per a revolucionar els vostres hàbits financers. Es tracta d’aconseguir disciplina relacionada amb els diners. En parlàvem fa uns mesos en una entrada d’aquest blog.

Què tal un dejuni financer de 21 dies?

Aquesta proposta, com gairebé totes, prové d’Estats Units, signada per Michelle Singletary. Consisteix en eliminar qualsevol despesa supèrflua durant 21 dies.

L’autora considera que aquest és un termini adequat per que no sigui excessivament esgotador. I ens remet a dos clàssics d’aquest web. En primer lloc, pagar en efectiu ajuda a aconseguir-ho. I també recomana dur un diari de despeses i estalvi. Això és imprescindible si volem comptar amb  informació de com es mouen els nostres diners i si hi ha alguns hàbits financers a millorar

Després dels excessos de l’estiu pot ser un bon moment, cert?. Especialment si cal afrontar despeses escolars. O si encarem una tornada econòmicament dura.

Petits jocs per a polir hàbits financers

Qui hagi practicat algun esport sabrà que petits jocs poden ajudar a un bon entrenament. El matemàtic del segle XIX Carl Friedric Gauss, suposo que de manera involuntària, va efectuar certes valuoses aportacions.

Què us semblaria estalviar uns 5.000 EUR en 25 setmanes? La proposta és posar cent bocins de paper numerats de l’1 al 100 doblegats en un recipient. I cada setmana procedir a treure’n dos. La suma de les dues xifres que ens toquin és el que hem d’aconseguir estalviar aquella setmana. Podem fer-ho en efectiu o en un compte exclusiu per a aquest objectiu. Posem, per exemple, que surten els papers numerats 23 i 53. Caldrà afinar l’enginy per a trobar de quines de les despeses d’aquella setmana podem prescindir per a reunir la fita dels 23+53=76 EUR.

Feu-vos el vostre pla d’estalvi a mida

Evidentment, qui trobi molt ambiciós l’anterior repte té alternatives. Per exemple, pot extreure dos papers cada 15 dies. L’estalvi previst es produirà llavors en aproximadament un any. Cadascú pot dissenyar el pla segons les seves possibilitats.

I si algú te por de triar la primera setmana números molt elevats, hi ha opcions més progressives. Ens oblidem dels paperets, i podem marcar-nos la fita de 5 EUR la primera setmana, 10 EUR la segona, 15 EUR la tercera, i així successivament. Si aconseguiu mantenir la sèrie durant un any, l’estalvi és de gairebé 7.000 EUR. És clar que la darrera setmana caldrà haver millorat molt els hàbits financers per a arreplegar els 260 EUR que toquen.

Posar setge als mals hàbits financers

Amb el servei de Coaching en economia domèstica et podem acompanyar en la detecció dels teus mals hàbits financers. I, és clar, en incrementar la teva capacitat d’estalvi.

I, per a acabar, tanquem l’article amb alguns enllaços. En primer lloc, l’entrada original relativa al dejuni de 21 dies (gràcies Lluïsa). D’altra banda, la relativa als models matemàtics. Ambdues són en anglès. I, finalment,  l’entrada del blog relativa a la disciplina financera.

Imatge de tigerlily713Pixabay

Tags: , , ,

Comments are closed.