Evitem la costa de Gener (avui, abans de Nadal)

L’objectiu que ens hem marcat amb aquesta entrada del blog és molt clar: es tracta que evitem la costa de Gener, i que ho fem amb temps suficient, és a dir, molt abans que comencin les festes nadalenques.

En més d’una ocasió acOnseguir ha participat en entrevistes o publicacions on ens hem referit a aquest tema. Malauradament, fins el dia d’avui en totes aquestes col·laboracions amb mitjans se’ns havien demanat consells sobre com afrontar el problema a principis de Gener, quan ja és massa tard.

Una entrevista a Barcelona TV (link) ens ha donat enguany l’oportunitat de començar a difondre la importància de preparar la costa de Gener setmanes abans que ens hi trobem.

En aquesta participació televisiva dèiem que amb l’arribada del Black Friday es dóna el tret de sortida a l’època de l’any on es consumeix més i, amb l’excusa que és Nadal, de vegades sense fixar-nos-hi massa.

La primera reflexió que ens podem fer és per què durant aquestes festes cal gastar molt més del compte. Què és el que busquem?. En aquest sentit, convindria fer un repàs a aquells sis principis, que establia Robert Cialdini, pels quals som molt influenciables (veure l’entrada del blog sobre “L’economia de la manipulació“).

Efectivament, Nadal és potser el moment on tenim més impactes que ens manipulen, i per tots els mitjans. Podem posar infinitud d’exemples al respecte, però n’hi ha prou amb comprovar com es multipliquen els anuncis de perfums o joguines, amb mirar com es comporten veïns, familiars i amics, o amb com la majoria de la població assalariada rep una paga extra que sembla que porti un rètol al damunt que digui “gasta’m”.

En tot cas, sí que és cert que il·lusiona fer alguns regals a la gent que estimem, o oferir àpats a família i amics on hi hagi menjar de qualitat i una taula ben parada. Llavors, quin és el punt d’equilibri?

Per a cada persona o família el punt d’equilibri serà diferent. No obstant, si recuperem el títol d’aquest article i volem evitar la costa de Gener, farem bé en preparar-nos un petit pressupost que ens marqui quins són els límits de despesa que podem assumir.

És molt senzill. D’entrada, es tracta de fer una estimació dels diners que ingressarem durant Desembre i Gener, que per a la majoria seran un parell de nòmines i una paga extra. Un cop fet això, podem seguir per mirar a extractes bancaris o de targetes de crèdit quines despeses ordinàries vàrem tenir l’any passat per aquestes dates: aigua, llum, telèfon escoles, hipoteques, lloguers, transports, quotes de crèdits, menjar, etc., despeses que no tenen res a veure amb el Nadal i que haurem de pagar independentment de les festes.

La diferència entre aquests ingressos i despeses hauria de determinar el sostre del pressupost per al Nadal. A partir d’aquí, es pot destinar una part a àpats, una altra a guarniments, i així successivament, i, és clar, en el moment de fer les compres relatives a cada partida haurem d’emmotllar-nos a aquest pressupost. Si, a més, som capaços de destinar una darrera part a estalvi, per a que anem més tranquils quan ens facin falta diners, aquest serà el millor regal que ens podrem fer a nosaltres mateixos.

Fem un petit pressupost per a evitar la costa de Gener?

De vegades, necessitem un petit èxit per a demostrar-nos que hi ha una altra manera de fer les coses que funciona. Aquestes festes són una bona ocasió per a provar-ho i, quan comprovem com ens va de bé, més endavant podem intentar fer el mateix per a tot l’any.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.