Entrenament financer per als fills: l’objectiu és que puguin volar sols

Quan es disposa d’una estona per a reflexionar, sovint es produeixen canvis. Només cal crear al marc adequat. La meva proposta per a aquesta entrada del blog va per aquest camí. El final de les vacances acostuma a estar en terra de ningú. Què tal aprofitar a pensar una mica sobre entrenament financer per a la nostra descendència? Proposaré algunes idees, especialment si són adolescents.

A què ve això de l’entrenament financer en temps d’estiu?

El concepte m’arriba de lluny. Un bon amic, força més gran que jo, fa molts anys em va mostrar un enfocament que se’m va quedar gravat. Segons ell, els pares tenen quelcom d’entrenadors. I la seva missió passa per anar posant reptes que aportin als nois i noies habilitats per al moment que deixin el niu.

D’altra banda, la meva pròpia experiència amb clients demostra que aquests dies són adequats per rumiar sobre l’entrenament financer. Possiblement durant l’estiu i festes nadalenques és quan rebo més consultes. El motiu crec que és simple. En temps de lleure hi ha més oportunitats per a pensar. Sospito que molta gent s’adona que hi ha aspectes financers de la seva vida que no rutllen. I alguns acaben recorrent als nostres serveis.

El valor com a base de l’entrenament financer

De vegades petits i grans perdem de vista com és d’important donar valor als altres. És la base de tot. Si som assalariats, l’empresa on treballem hauria d’obtenir un benefici gràcies a la nostra feina. Si som autònoms, no tindrem clients si no els aportem quelcom. Considero important que els fills ho aprenguin. Remunerar-los per petites tasques domèstiques pot ajudar. També pot fer-ho qualsevol acció de venda (entrepans, loteria, trastos vells) per a finançar, per exemple, un viatge de fi de curs. O treballar de monitor al menjador de l’escola o de cangur per a treure’n alguns diners.

Paral·lelament, és prioritària la gestió dels propis recursos. Hi ha un munt de fets quotidians que poden ajudar en aquest entrenament financer. Si tenen un telèfon mòbil, de segur que intenten gestionar els GB de connexió a Internet per a que els durin tot el mes. Similarment, es poden administrar els diners que guanyin per a sortir amb els amics o donar-se algun caprici. O estalviar per a algun objectiu important.

L’educació els situa a la rampa de llançament

Quan els fills acaben l’ESO comencen a triar opcions d’estudis. Això els situa a la rampa de llançament cap a la vida adulta. Val molt la pena trobar un equilibri entre allò que els pugui atreure a nivell acadèmic i les sortides professionals associades. És recomanable donar un enfocament també econòmic a les diverses opcions.

D’altra banda, un bon entrenament financer també hauria de servir per a abandonar la llar familiar el més aviat possible. Tots sabem que establir-se per compte propi és una de les fites que més omplen. L’objectiu és que els fills comptin amb els recursos per a fer-ho. Estem d’acord?

Entrenament financer cap a la veritable independència

Parlàvem un pèl més amunt de l’agradable sensació d’independitzar-se dels pares. Possiblement encara hi ha quelcom millor. Quants dels qui em llegiu us emocionaríeu (o us emocioneu) en  saber que compteu amb prou recursos per a dependre econòmicament de vosaltres mateixos? Convé que els fills coneguin la màgia de l’interès compost. Un estalvi recurrent ben invertit a llarg termini permet acumular importants quantitats de diners. I, com més jove ets, més senzill resulta aconseguir els objectius econòmics desitjats a partir d’una bona planificació financera.

Ens posem en marxa?

Arribo al final d’aquesta entrada tot agraint una de les meves clientes la idea d’escriure les línies precedents.

També m’agradaria aportar un link amb dades de l’INE. Hi podreu trobar que una tercera part de la població entre 25 i 34 anys viu amb els seus pares. És obvi que l’atur  no ajuda, però també podem posar el nostre gra de sorra al respecte. Addicionalment, faré referència a una entrada d’aquest mateix blog relativa a l’educació financera.

El nostre servei de Coaching en economia domèstica et pot ajudar a donar un primer pas en l’entrenament financer dels fills. Al cap i a la fi, no hi ha res com predicar amb l’exemple. Gaudeixes tu de prou independència financera? A acOnseguir tenim força experiència en acompanyar clients per aquest camí.

Imatge de karabulakastan a Pixabay

Tags: , , ,

Comments are closed.