Quan llegiu les paraules “anàlisi econòmica”, molts començareu a pensar en quelcom més bé complicat. Els qui hagueu cursat estudis específics, us vindran al cap termes com creixement de vendes, productivitat, despeses de personal i un llarg etcètera. No és el meu objectiu tocar res de tot això. El que pretenc és donar un enfocament d’anàlisi pràctic per a finances personals o de petits negocis.
Ja ho deia en un post de fa anys, en un mateix 23 d’abril. Tots som com una petita empresa. Qui sigui autònom o empresari segur que ho té clar. Qui no ho sigui, farà bé de ser conscient que la majoria de decisions impliquen diners. Sempre val la pena fer una anàlisi econòmica. I més ho és com més important sigui el que vulguem decidir. Veurem a continuació un exemple per a qui tingui un negoci. I després, un altre aplicat a finances personals. En realitat, no hi ha tanta diferència entre els dos.
Exemple d’anàlisi econòmica per a autònoms i petits empresaris
M’estic trobant darrerament amb clients que condueixen els seus negocis gairebé a cegues. En ocasions porten una comptabilitat perquè estan obligats a fer-ho. Però consideren aquesta com un tràmit administratiu. No en treuen profit.
Registrar apunts comptables amb criteris que facilitin la presa de decisions té molts avantatges. Gairebé tothom qui ven està diversificat. Dedica esforços a varis productes o serveis, o diverses famílies d’aquests. Sabeu què us dóna més diners? Com convé repartir-hi els recursos dels què disposeu?
Si la comptabilitat no ajuda, fer una bona anàlisi econòmica bàsica no és molt complicat. N’hi ha prou amb dedicar unes hores a desglossar vendes i el seu cost variable entre els diversos productes o serveis. Si restem l’un de l’altre, tindrem el marge de contribució. La suma dels marges de contribució ens hauria de donar diners suficients per a eixugar les despeses fixes. En cas contrari, tindrem pèrdues. No generarem ingressos que ens ajudin a viure.
Quan comparem el marge de contribució amb la xifra de vendes que l’origina, determinarem en què guanyem més diners. Si és al nostre abast, l’ideal seria potenciar aquestes vendes. Si no sabem on ens guanyem la vida, ens manca una informació bàsica en el nostre negoci.
D’altra banda, si l’anàlisi econòmica del que ha passat fins ara resulta interessant, encara ho és més la pressupostària. Quan a partir de dades històriques intentem imaginar-nos el futur, podem estimar quines accions cal portar a terme per a obtenir el que desitgem. Em referia a això a l’entrada “la tranquil·litat de tenir un pressupost“, enfocada llavors a finances personals.
Exemple d’anàlisi econòmica en finances personals
Creieu que en un àmbit domèstic no és aplicable el que s’esmenta anteriorment? No us enganyeu. És cert que en una llar no hi ha vendes com a tals. Però sí que hi ha ingressos i despeses associades a aquests.
Una anàlisi econòmica també facilita la presa de decisions a qualsevol llar. L’experiència amb clients demostra que no sempre tot surt tan a compte com podria semblar:
- Vendre un pis per comprar-ne un altre, amb totes les despeses a fons perdut que això comporta.
- Un canvi de feina, si no comparem pros i contres. Potser guanyem més sou. Però igual perdem una possible indemnització per acomiadament a la què ara tenim dret. O ens gastarem força diners en desplaçaments que abans no fèiem.
- Contractar una cangur per a cuidar els fills ens comptes de demanar una petita reducció de jornada, si aquesta és possible.
Preparar una llista exhaustiva de la quantitat de decisions que recomanen una anàlisi econòmica seria complicat. No hi ha res com a començar a analitzar xifres per a adonar-te’n.