Decisions personals

Fa bastants anys vaig llegir en algun lloc que cadascun de nosaltres som com una petita empresa, i em vaig adonar que, gràcies a la meva formació i manera de ser, d’una manera més o menys conscient sempre havia tingut aquest enfocament.

Des d’una perspectiva econòmica, comptem amb una sèrie d’actius (un habitatge, uns mobles, un cotxe, alguns diners al banc, unes certes habilitats que ens permeten tenir ingressos, etc.), i una llista de passius (hipoteca, algun préstec de consum o de targeta de crèdit, etc.). Per descomptat, si fóssim capaços de valorar monetàriament cadascun d’aquests elements, sabríem quin és el nostre patrimoni, i aquest cada any va variant en funció d’uns ingressos i unes despeses (individualment o a nivell familiar), que ens porten periòdicament a un benefici o una pèrdua.

D’altra banda, tenim (o hauríem de tenir) el nostre departament de màrqueting, que ens permet “vendre’ns” (per a trobar una feina, per a lligar, per a convèncer algú …), i fins i tot un departament de producció en el qual desenvolupem la nostra feina, per a altres o, per descomptat, per a nosaltres mateixos (sense anar més lluny, quan cuinem o netegem la casa).

L’ideal seria que, per sobre de tot el que esmento, aquesta empresa que som, “La Meva Vida, S.A.”, comptés amb una missió que doni sentit al conjunt, amb uns valors, uns objectius, i un pla per a aconseguir-los. I tota la resta hauria d’estar al servei d’això.

Durant anys he aconsellat a amics i coneguts a prendre decisions personals i econòmiques sobre aquesta base, i, en un moment donat, em vaig adonar que jo podia dedicar part de la meva activitat professional a aportar als altres aquesta manera de veure les coses.

Crec que els diners és una part molt important de les nostres vides. Opino que en cap cas ha de ser la finalitat, sinó un mitjà per a aconseguir el que volem. En la societat actual, moure els diners amb una certa habilitat s’ha tornat imprescindible, però en la nostra formació bàsica no hi ha cap assignatura que s’ocupi d’això.

Des d’aquest bloc que avui inauguro (precisament un 23 d’abril, en una data tan relacionada amb l’escriptura com Sant Jordi), i per descomptat, des de la meva activitat professional a www.aconseguir.com, intentaré fer algunes aportacions per a millorar la nostra relació amb els diners.

Espero que us siguin d’utilitat.