Benzina financera per a que el cotxe no es pari

Espero que aviat els motors elèctrics deixin obsolet aquest títol. Mentre no arribi el moment, la “benzina financera” d’aquest títol em serveix d’exemple gràfic del que vull transmetre. En aquesta entrada del blog em centro en la importància d’un bon finançament. Si anem un pas més enllà, un bon autofinançament no ens farà dependre de cap entitat de crèdit.

Els qui hem conduït un vehicle a motor coneixem la necessitat de disposar d’informació fiable de les magnituds més rellevants. Velocitat, temperatura de l’aigua, revolucions serien algunes d’elles. Conèixer quin és el recorregut que farem, el carburant que ens farà falta i amb quin comptem per al trajecte resulta imprescindible. Una bona planificació del viatge evita que fem curt, no arribem a reposar a temps, i ens quedem parats.

Els diners constitueixen la benzina financera que ens farà falta per a assolir les diferents fites que ens proposem. L’adequada planificació d’aquest recurs resulta fonamental. És igual que parlem d’una economia familiar o un negoci, per gran o petit que sigui.

M’han arribat darrerament a través de clients d’acOnseguir (autònoms i particulars) alguns exemples que m’han inspirat a escriure aquestes línies.

Benzina financera per a vendre

Algú de vosaltres té un negoci en el qual els clients triguen més a pagar que els proveïdors a cobrar? Llavors és molt probable que a mesura que augmenta la facturació calguin més diners per a finançar aquest decalatge. Estic convençut que la frase “morir d’èxit” està parcialment inspirada en un entorn d’empresa similar a aquest.

Una situació d’aquest tipus fa més recomanable que mai planificar amb un full Excel diversos escenaris basats en diferents nivells de vendes. Això equivaldria al clàssic “què passaria si…”. El supòsit de màximes vendes (i marge positiu) serà probablement el millor per a obtenir els beneficis més elevats. Paradoxalment, aquest és també el pitjor escenari perquè ens demanarà més diners. Tenir preparat un pla per a si arriba el cas ens aportarà molta tranquil·litat, no us sembla?.

Benzina financera per a invertir

Si volem efectuar una inversió de pes en un negoci, aquesta sortida de diners mereixerà una planificació amb un cert nivell de detall. El mateix passa amb qualsevol compra significativa.

Potser ja disposem dels diners en efectiu per a encarar-la. En aquest supòsit, la pregunta que és aconsellable fer-se és si el retorn de la inversió és el que desitgem.

Per contra, si no comptem amb l’import necessari, convindrà molt analitzar el flux que generem. Caldrà determinar si serà suficient per a anar donant cobertura als pagaments que es derivin de la inversió, com a mínim fins que aquesta ja estigui pagada i comenci a rendir de la manera que hem previst.

Benzina financera contra l’estacionalitat

L’estacionalitat és present en un bon nombre d’economies tant d’empresa com particulars. A nivell domèstic, acostuma a passar que hi ha moments de l’any amb més sortides d’efectiu. Normalment, coincideixen amb l’inici de l’escola, vacances, venciment d’assegurances, rebaixes o qualsevol altre esdeveniment. En un entorn de negoci, a alguns dels motius anteriors s’hi poden sumar unes vendes irregulars al llarg de l’any. Per exemple, si tenim una gelateria.

Planificar en un full de càlcul quin és el moment en el qual faltaran diners ens permetrà evitar sorpreses. L’objectiu és comptar amb el saldo bancari o les eines financeres suficients per a donar cobertura a la manca de liquiditat. Addicionalment, també podrem alliberar recursos per a dedicar-los a altres finalitats.

Com ja hem vist en altres entrades d’aquest mateix blog (aquí tenim un exemple), es tracta, en definitiva, de realitzar una bona planificació que ens permeti controlar les finances personals, familiars o professionals.

Analitzem amb quina benzina financera comptes?

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Els nostres serveis financers personals

Subscriu-te al nostre butlletí