Fa uns dies recomanava en un vídeo gaudir del que ja tenim i de les petites coses que són gratis o costen molt poc. Francament, hauria preferit que res ens obligués a fer-ho. Però les circumstàncies ens hi han portat. Degut al confinament passem més estona a casa que la que, possiblement, hauríem triat. Això dóna peu a fer-nos algunes preguntes. Estem prenent consciència que existeix un altre tipus de lleure? Quin és l’avantatge de modificar el ritme financer que portem? Donem un pas més i aprofitem per a fer balanç de com està la nostra economia personal o familiar? Podem treure algun aprenentatge de tot això? Intentem donar-hi resposta tot seguit.
El confinament ens presenta un nou ritme financer
Estic segur que coneixeu aquesta frase. “La vida és un 10% el que ens passa i un 90% com ens ho prenem”.Siguem optimistes. D’entrada, el confinament ens pot dur temps de qualitat amb els qui compartim sostre. I també ens pot fer adonar dels avantatges d’adoptar nous hàbits de consum i estalvi.
Efectivament, un dels molts WhatsApp que m’han arribat darrerament fent broma donava que pensar. Deia “aquest cap de setmana de confinament he estat parlant amb la meva parella i ha resultat que és una persona molt agradable”. És evident que és una exageració que vol provocar un somriure. Però també és cert que les diverses activitats amb les que ocupem el temps lliure ens deixen poques estones de qualitat amb els qui tenim més propers. Siguin fills, pares, parella o companys de pis.
D’altra banda, us convido que mireu quants diners hi ha a la vostra cartera i els compareu amb els d’abans de començar el confinament. O que us mireu l’extracte de la vostra targeta de crèdit del mateix període. És més que probable que hi hagi hagut menys despesa. Determinades alteracions de ritme financer fan que estalviem diners. Quan substituïm un cap de setmana de centre comercial, restaurants o copes per altres possibilitats més casolanes el compte corrent surt guanyant. Llegir, conversar o fer un exercici d’introspecció costen poc i ens poden aportar molt.
Quan la baixada d’ingressos altera el ritme financer
Alguns estareu pensant que no només el romandre a casa altera el ritme financer. També se’ns passen les ganes de fer dispendi quan perillen els ingressos. Especialment, en el cas de petits empresaris i autònoms.
També des d’aquesta òptica hi ha un aprenentatge. Ens creiem que controlem molts factors, però la realitat no és així. Cap de nosaltres podia preveure fa tres mesos que ens podia arribar aquesta situació. I, no obstant, aquí la tenim. Formulo preguntes que podeu trobar a posts anteriors. Fins a quin punt ets financerament independent? Quant de temps pots aguantar sense ingressos? Et sents còmode amb la resposta que t’has donat? Si a aquesta última contestes “no”, depèn en un bon grau de tu mateix(a) posar-hi remei.
Introspecció durant el confinament
També en altres entrades esmentava que hi ha determinades èpoques de l’any que arriben més clients. Acostuma a ser després de Nadal o vacances d’estiu. Són moments de canvi de cicle. O en què disposem de temps per a reflexionar. Fem balanç de com anem a nivell econòmic i el que veiem no ens agrada. I volem fer un cop de timó.
Què us semblaria aprofitar aquests dies de confinament per a fer balanç de les vostres finances? Podeu començar per baixar-vos la plantilla Excel que us permet fer la fotografia de com esteu i omplir-la. La teniu al final del post.
De forma addicional, us proposo preparar-vos una petita llista d’objectius que encara no hagueu assolit per manca de diners. Potser aquests dies que estem tancats a casa poden ser bons per a posar-nos en marxa de cara a aconseguir-los.
Reprenem el ritme financer a un altre nivell
De qualsevol circumstància, per dura que sigui, en podem sortir reforçats. Sempre hi ha un aprenentatge que ens enriqueix i ens prepara per a reptes posteriors.
En aquest cas, potser prenem consciència que hi ha un altre tipus de ritme financer que ens convé més. I que depèn de les decisions pròpies gaudir d’una independència econòmica més folgada. Per si us pot ajudar, tot seguit trobareu el link del vídeo. Espero que us motivi.
Recordeu que el nostre servei de Coaching en economia domèstica us pot acompanyar en l’anàlisi de les vostres finances, en la presa de consciència necessària per a estalviar més i, en definitiva, en el procés de poder gaudir de la vida que voleu.