Us convidava fa unes setmanes en un post anterior a aprofitar el confinament per a posar en ordre les pròpies finances. Semblava llavors que la situació s’allargaria tan sols uns dies, però no ha estat així. Per a alguns autònoms i propietaris de petits negocis, el que llavors era una recomanació potser ha passat a ser prioritari. Cal començar a fer números de veritat. El Coronavirus posarà a prova la resiliència financera d’un bon nombre de persones. Intentaré ajudar a tenir-hi èxit a continuació.
L’acceptació com a primera etapa en la resiliència financera
La crisi que tenim per davant ve marcada per una aturada general que deu tenir pocs precedents. Només cal passejar-se per qualsevol carrer més o menys comercial. Tot està tancat. Centenars de milers de persones no poden oferir els seus productes o serveis. Les vendes per a molts són inexistents. I sovint hi ha pagaments que cal seguir liquidant. És un panorama preocupant, però cal acceptar que això és el que ens toca viure. La resiliència financera comença amb aquest pas. Acceptar sense resignar-se.
És evident que l’esmentada aturada marca distància amb altres crisi. No obstant això, hi ha experts que mostren un optimisme que cal agrair, com l’Oriol Amat. Ell afirma a alguna entrevista que l’economia en general estava millor fa unes setmanes que el 2008. I també diu que l’Estat hauria d’ajudar més per a evitar que una por com la de fa una dècada ens envaeixi. Planteja, per exemple, xecs a autònoms. O més disposició per part de la Seguretat Social a fer-se càrrec dels salaris via ERTOs. Incidiré sobre aquest recolzament tot seguit.
La segona fase de la resiliència financera: sobreposar-se
És obvi que qualsevol ajuda és benvinguda. I més en una crisi com aquesta. No obstant això, voldria fer alguna puntualització.
Parlava fa uns dies amb una clienta sobre una oferta que li havia fet el seu banc. La proposta era demanar un crèdit avalat en un 80% per l’ICO. Fins aquí, podia estar bé. El que seguia potser no tant. Aquests diners havien de servir per a que el banc es cobrés de cop una pòlissa sencera més les quotes de tot un any d’un altre préstec. La pregunta que ens fèiem clienta i jo era a qui beneficiava més l’oferiment. L’interès del banc era ajudar-la? O assegurar-se que l’ICO avalés bona part del que la clienta ja devia? Són moments d’Excel i calculadora. Es tracta que la por no ens faci prendre decisions amb un benefici dubtós.
I en una segona puntualització voldria remarcar que resiliència financera i la pròpia fortalesa van de la mà. Les ajudes són imprescindibles quan no estem prou preparats. En l’àmbit que ens ocupa, quan no gaudim d’independència financera. Aquest és un concepte recurrent als posts d’aquest blog. Un objectiu principal a qualsevol economia seria dependre el mínim possible dels altres.
Temps de superació
De res serveix emular l’estruç. Els qui em llegiu habitualment sabeu que utilitzava aquesta mateixa metàfora fa molts mesos. Ara és el moment de fer inventari del que tenim, del que devem, del que ens cal pagar i del que podrem tornar a ingressar quan arranquem de nou. Convido tothom a reflexionar sobre què és realment important per a ell i el seu negoci. Un cop està clar, recomano preparar un pressupost. Cal prioritzar els recursos en el què és important, i deixar de malgastar en el que no ho sigui.
D’altra banda, com seria aquesta crisi per a un particular o autònom qui tingués uns diners disponibles que donessin cobertura a diversos mesos sense ingressos? Sense aquest coixí, depenem que algú decideixi ajudar-nos. I pot ser que aquest recolzament no arribi mai. Hi ha qui va aprendre la lliçó el 2008. Ara es deu estar mirant aquesta crisi des d’una altra perspectiva. Si molts dels que llegeixin aquestes línies accepten el repte de materialitzar la seva independència financera durant els propers anys, potser, d’alguna manera, l’actual situació haurà valgut la pena.
Et recolzem en la teva resiliència financera
Finalitzem aquesta entrada amb un seguit d’eines.
En primer lloc, posem a la teva disposició el nostre servei d’Assessorament financer per a autònoms per a ajudar-te a entendre millor el funcionament del teu negoci i treure profit de tota la informació de la qual disposes per a la seva anàlisi.
De forma addicional, pots sentir una de les entrevistes a l’Oriol Amat en el següent link, I també llegir el post d’aquest mateix blog al qual recomanava no emular el comportament de l’estruç.
Tot plegat estic segur que enfortirà la teva resiliència financera.