En tota decisió escollim entre diverses opcions disponibles i en el procés conflueixen tota una sèrie factors. Tot bon venedor sap que les emocions i la psicologia hi tenen un notable protagonisme, tal com explicàvem fa un temps en una entrada relativa a la manipulació a la què estem sotmesos. Com a contrapunt a aquestes emocions tenim el pensament racional, que posa el focus en la informació disponible i en la fredor dels fets. En aquesta línia, quan les alternatives que tenim són econòmicament molt rellevants podem parlar de decisions financeres.
Afortunadament, comencem a tenir consciència de fins a quin punt convé dedicar temps i recursos en prendre bones decisions financeres on intervenen molts diners. Fa 15 anys és possible que molta gent fes una anàlisi menys detallada en la compra d’un cotxe o la d’un pis, però avui en dia tots ens mirem amb més profunditat adquisicions d’aquesta mena.
De fet, un bon percentatge dels clients que ens han arribat en els darrers mesos ens han demanat ajuda en decisions financeres d’importància, motiu pel qual avui dediquem aquesta entrada a fer un recull d’alguns consells que hem anat repetint en alguns casos.
No hi ha benefici o pèrdua fins que no es ven
Si teniu un pis o unes accions que actualment valen menys que el que us van costar, pot ser una bona decisió esperar que el preu es recuperi, sempre que els diners no es necessitin i el mercat ofereixi un mínim de possibilitats que això passi.
Una hipoteca d’abans de 2011 pot ser un petit tresor
Les condicions d’aquest tipus de préstecs han empitjorat molt des de la passada dècada. Si esteu pagant un interès molt per sota de l’1% potser us surt més a compte conservar la hipoteca i invertir els diners que faríeu servir per a cancel·lar-la en inversions que rendeixin més. Com més baix sigui l’interès, més possibilitats hi ha de trobar inversions amb rendiments superiors.
Un pis amb una hipoteca la quota de la qual sigui similar al que se’n podria obtenir de llogar-lo es pot pagar sol
Si esteu dubtant entre vendre o llogar el vostre pis actual per a comprar-ne un altre de més adequat a les vostres necessitats, i si teniu prou diners estalviats per a fer front al aproximadament 30% del valor del nou habitatge que haureu de desemborsar en efectiu, pot ser una molt bona opció llogar el pis que ja no us fa falta per a que es vagi pagant sol.
La recollida d’informació és bàsica en tota decisió i, evidentment, en decisions financeres també
Els tres consells anteriors, i qualsevol que pugueu rebre en el futur, mereixen ser contrastats amb la vostra situació particular. Per exemple, es poden fer números que demostrin que és millor conservar i llogar un habitatge que no pas vendre’l per a comprar-ne un de nou, però convindrà informar-se en diversos bancs sobre si aquests estaran d’acord en concedir-vos la segona hipoteca que us fa falta. De la mateixa manera, serà recomanable dedicar un temps a parlar amb algun API per a verificar quin és el preu que es pot obtenir d’aquest pis que volem conservar com a inversió que es paga sola.
Si per a alguna cosa poden haver servit els darrers anys de crisi és per a treure’n aprenentatges. Com més diners intervinguin en decisions financeres que hagueu de prendre, més val la pena posar-se en mans d’un expert que us pugui acompanyar en el procés.