Els qui seguiu aquest blog ja sabeu que ho esmento sovint. De tota experiència en pot sortir un aprenentatge. Per molt negativa que sigui. La pandèmia ho ha estat, però també ens deixa un llegat financer. Precisament Vogue Business em preguntava fa uns dies per a un article sobre el retorn a l’oficina. I si aquests gairebé dos anys ens havien ensenyat res per a estalviar en el moment present.
L’article en qüestió es dirigeix a aquells qui hagin de tornar a la presencialitat després de mesos de treball des de casa. En aquesta recuperació de la normalitat és recomanable repassar què hem estalviat durant aquests darrers mesos. I, òbviament, si cal perdre aquest hàbit. Tot i haver-lo adquirit per la força.
La pregunta clau en aquest llegat financer
Hi ha una qüestió que proposo de manera recurrent als meus clients. També és aplicable en la recuperació de la normalitat que vivim. I, és clar, a qualsevol desemborsament que sigui evitable a l’oficina.
Seria la següent: estic renunciant a res més valuós per a mi quan dedico uns diners a una determinada despesa?
L’exercici de qüestionar-nos cada euro que surt del nostre compte ens aporta molta consciència. I aquesta és bàsica per a la posterior presa de decisions. A més, en el cas que ens ocupa, estem parlant d’un bon nivell d’estalvi potencial. De mitjana, al voltant dels 1.000 euros anuals només en transport i restauració. Aquesta és la xifra que es desprèn de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística. I no es té en compte ni la tràgica alça dels carburants ni les ajudes al transport públic que es recullen al RD 11/2022. Com segurament sabeu, aquest decret llei estableix mesures per a respondre a les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna.
Quan l’aprenentatge porta a receptes clàssiques
Una visió més àmplia de llegat financer que ens deixa la pandèmia ens porta a consells clàssics del blog.
- Treballar a fons la informació que defineix la nostra situació financera. Hi ha moltes Apps que ens poden ajudar a fer-ho. Però la meva experiència demostra que no hi ha res com una revisió manual d’extractes bancaris. I la preparació d’un full de càlcul. Aquest aporta una motivació única per a fer canvis que redrecin el que no ens agradi dels resultats obtinguts.
- Retirar l’estalvi del compte corrent a principi de mes. Això equival a pagar-nos a nosaltres mateixos de manera similar al que fem amb els subministraments o la hipoteca del pis on vivim. I només podrem retirar aquests diners sense haver-nos-en de penedir si abans hem fet l’anàlisi del punt anterior. Serà aquest el que ens dirà quina és la nostra capacitat real d’estalvi.
- Pagar en efectiu per a prendre plena consciència de tot el que gastem. Insisteixo que no hi ha res comparable a veure sortir els bitllets de la cartera per a sentir un cert dolor. I aquest ens pot dur a plantejar-nos si el pagament val la pena amb relació al que aquest ens aporta.
Tot aprofitant aquest llegat financer
El nostre servei de Coaching en economia domèstica està pensat per a acompanyar-te en l’anàlisi de les teves finances. Seria una manera fantàstica d’obtenir quelcom positiu del llegat financer que ens deixa la pandèmia.
I, per a acabar, tanquem l’article amb alguns enllaços. Com no pot ser d’altra manera, tenim la publicació de Vogue Business. I, addicionalment, l’entrada del nostre blog relativa a la crisi econòmica. Aquesta darrera data de les primeres setmanes de restriccions degudes a la COVID.
Imatge de Ronald Carreño a Pixabay