Autonomia i jubilació

Comentàvem en una entrada anterior d’aquest mateix blog (Sobre l’estalvi) la necessitat de saber per a què estalviem. Les notícies que ens van arribant (entre elles, l’article de El Economista que motiva l’entrada que estàs llegint), fan dubtar sobre la sostenibilitat del sistema de pensions tal com està dissenyat actualment, i recolzen el temor que en el moment de la jubilació la pensió que se’ns assigni no sigui suficient per a poder viure amb una certa dignitat després d’haver treballat (i cotitzat) tota una vida, especialment en el cas dels que fa pocs anys que s’han incorporat al mercat laboral. Prenem consciència que estalvi, autonomia i jubilació van de la mà.

Existeixen infinitat de raons per a passar de la cultura de la despesa dels darrers anys a una cultura de l’estalvi que tingui objectius concrets. Alguns exemples d’aquests objectius poden ser d’acumular un bon import de diners per a fer front a l’entrada d’un pis, o per a poder cancel·lar anticipadament una hipoteca, o per a aconseguir disposar d’un capital que treballi per a nosaltres i complementi els nostres ingressos gràcies a una bona política d’inversions. En general, és molt important adonar-nos que no hi ha autèntica llibertat sense autonomia o independència econòmica. Qualsevol emprenedor se sent molt més segur en el moment d’iniciar un nou negoci si té al darrera un coixí de diners que li permeti minimitzar el risc de no poder atendre els pagaments que li permetin subsistir a mig termini. Emprendre sense un mínim de seguretat econòmica queda reservat a individus molt arriscats o sense càrregues econòmiques d’importància, i la conseqüència d’això és un bon nombre de persones que segueixen lligades a feines que no els motiven per una por fonamentada en la seva manca d’autonomia financera.

I en aquesta línia de motius per a l’estalvi, tot sembla indicar que un dels objectius estel·lars serà ben aviat (si no ho és ja) assegurar-nos uns ingressos suficients per a quan deixem de treballar.  De nou, consciència sobre la necessitat d’estalviar, i responsabilitat per a posar-s’hi amb un bon assessorament sobre com fer-ho.