Aquesta entrada és la continuació de la publicada fa uns dies. Insistirem en passar revista a diversos enganys financers. Sovint ens els ofereix l’entorn consumista en el qual vivim. Estan molt ben dissenyats per autèntics experts en la matèria. Saben com tocar la fibra que ens impulsa a moure’ns d’una determinada manera. De vegades, no obstant, ens els parem nosaltres mateixos. El cap, el cor, o tot a l’hora, se’ns posa en contra dels nostres interessos.
Com sempre, en el moment que els coneixem, tenim mitja partida guanyada. La resta depèn de la voluntat de canviar hàbits que hem descobert i que no ens ajuden a respectar els objectius que ens marquem.
Els clàssics enganys financers relacionats amb l’aversió a perdre
Quan hem provat o tingut quelcom, ens costa més renunciar-hi. Ens posen fàcil gaudir d’un servei gratuïtament durant tres mesos perquè és molt probable que passat aquest temps acabem contractant-lo. Que no ho fem estarà en funció del nostre autocontrol. I no sempre podem comptar amb ell, oi?
De manera similar, possiblement tindrem tendència a acceptar millor conservar el 90% del nostre sou (o del que sigui) que no pas a perdre’n el 10%. Fixem-nos en com ens presenten una proposta. De vegades hi ha trampa. Matemàticament és el mateix, però ho percebem diferent. A ningú agrada perdre. I per això, per exemple, podem seguir invertint en un negoci ruïnós. Encara que sapiguem que ho és. Ho preferim abans que donar per perduts els diners que hi haguem destinat fins el moment.
Com el nostre sentit de la justícia es suma als enganys financers
Tenim un peculiar criteri quan jutgem l’esforç dels altres. Decidim una compra en funció de si creiem que el preu és just o no, i no tant pel valor que el bé o servei ens aporta.
El cas típic és el del manyà que ens obre la porta de casa en un parell de minuts a canvi d’una bona minuta. Hauríem d’estar contents d’estalviar-nos haver de destrossar la porta per a entrar. No obstant, tenim tendència a pensar que ens estan aixecant la camisa.
Potser hauríem de valorar més l’experiència dels professionals que ens donen servei, i el que ens estalviem contractant-los. Recordeu el concepte de cost d’oportunitat que esmentàvem al post anterior? Quin és el cost d’oportunitat de contractar algú qui realment sap què té entre mans? Són les alternatives millors o pitjors? Els cinc minuts que un mecànic triga a collar el cargol que arregla una avaria són de franc. Però els anys d’experiència que li permeten saber quin cargol cal collar justifiquen la factura.
Parem massa atenció als embolcalls
Podem afegir als enganys financers el que ens trobem quan ens adornen el producte o servei. Això ho poden fer amb recursos publicitaris, o afegint-hi tot un ritual al voltant. Una cervesa d’ampolla d’una determinada marca té el mateix sabor a casa que en un bar de moda, però estem disposats a pagar més per ella en aquest segon cas.
Lligat amb això últim, fins i tot pot ser que difícilment puguem diferenciar entre una cervesa d’una marca coneguda en front d’una altra més econòmica. Però l’anunci que hem vist de la primera a la televisió (o a Youtube o qualsevol altre mitjà) ens condiciona. És una qüestió d’expectatives.
Dins de la categoria d’embolcall també hi podem posar el preu. Potser el més car no és el més adequat per a les nostres necessitats, però associem preu a satisfacció final. Per exemple, potser acabem escollint el telèfon mòbil de cost elevat perquè tenim la sensació que serà millor. Per a la majoria, resulta molt més senzill decidir en base al preu que no pas en funció de les moltes prestacions tècniques que ens caldria comparar si el criteri a seguir fos més racional.
Ja tenim alguns dels enganys financers als quals ens enfrontem…
… i ara què? Tal com esmentàvem abans, el primer pas ja l’hem donat. I hi ha algunes eines que ens poden ajudar a saltar per sobre aquests enganys financers com el cavall de la imatge. En el proper (i darrer) lliurament d’aquesta sèrie ho veurem.
Mentrestant, et proposem repassar el post amb què vàrem començar a parlar d’aquest tema. A més, si tens facilitat amb l’anglès (encara que sigui amb subtítols), et remetem al vídeo que protagonitzen els autors del llibre.
Per a finalitzar, recorda que disposes del nostre servei de Coaching en economia domèstica per a rebre l’acompanyament necessari en la descoberta d’aquests i altres enganys financers en una detallada anàlisi de la teva economia personal.