Prenem decisions financeres personals pràcticament cada dia. La majoria d’elles tenen poca transcendència en la nostra economia, d’altres potser més. En molts casos els nostres fills hi tenen un cert protagonisme, perquè en treuen el que algú va anomenar “el murmuri de les parets”: els nens són com esponges, i van incorporant a la seva manera de fer tot el que veuen de manera inconscient, també en decisions econòmiques. Per aquest motiu, considero que l’educació financera per als fills té una gran importància, perquè proporciona un espai per a confirmar la conveniència d’alguns dels hàbits que han vist o, per contra, alertar dels possibles perjudicis d’altres decisions.
Per desgràcia, de vegades amb clients tinc la sensació que les finances són com una mena de tema tabú del qual no es parla amb els membres de la família. D’alguna manera, recorda l’educació sexual que, en el seu moment, va costar tant de normalitzar.
Tots movem molts diners: la importància de l’educació financera
En la societat actual, gairebé tots acabem gestionant els propis diners. Dins la nostra vida laboral aquesta xifra, en el seu conjunt, pot estar de mitjana al voltant del milió d’euros de guanys (si considerem un salari mensual aproximat de 2.000 EUR segons dades INE 2016 durant uns 40 anys d’activitat professional).
Ja hi ha una bona consciència social que el millor llegat que podem oferir a la nostra descendència és la formació (per això fem el que calgui per a pagar-los tota l’educació reglada que puguem, dins les nostres possibilitats), i cal no perdre de vista que l’educació financera és especialment important.
Algunes escoles, de la mà de programes com ara l’EFEC (Educació Financera a les Escoles de Catalunya), estan començant a aportar el seu gra de sorra en aquesta parcel·la educativa, però el gruix de la formació dels nostres fills en aquest aspecte ens correspon als pares.
Ara que s’acosta l’estiu i que disposarem de més temps per a compartir en família, hi ha diversos temes que es poden comentar de manera distesa mentre passegem relaxadament o durant una bona sobretaula. En proposo alguns, el contingut dels quals es poden adaptar a l’edat de cada fill:
- D’on surten els diners que es gasten a la família cada mes.
- Eines financeres de les que disposem: comptes bancaris, targetes de crèdit, etc.
- Per què pot ser bo estalviar, i quins tipus d’estalvi existeixen.
- Quan pot ser interessant endeutar-se.
- La importància d’establir prioritats en les despeses familiars.
Igualment, els adolescents de la família es poden anar acostumant a gestionar algunes de les decisions econòmiques, com per exemple:
- Com es distribueix el pressupost assignat a la celebració d’una festa d’aniversari amb els amics.
- Quines despeses comporten les vacances i com es poden quadrar aquestes amb els diners assignats a elles.
- Què representa la compra de roba en el conjunt de les despeses, i com es tradueix aquesta en poder anar vestits al nostre gust.
D’altra banda, ensenyar als altres (i ja no diguem als fills) és una gran responsabilitat que obliga a dominar i tenir molt clar el que es vol transmetre. Aquest fet pot obrir un temps de reflexió sobre si el que es fa a nivell financer a la família és el més adequat. A acOnseguir som especialistes en acompanyar en aquest procés als nostres clients.
Revisem junts els teus comptes familiars per a una bona educació financera?
Mentre hi penses, les entrades d’aquest mateix blog poden ajudar-te. Et convido a seguir llegint-les.