Com us sentiu en llegir les paraules que segueixen? Clàusula sòl, preferents, hipoteques en divises? Caieu en la indignació? Potser desànim? N’hi ha més: sortida a borsa de Bankia, cèdules hipotecàries, i encara en dec oblidar alguna altra. A tot això, que no és poc, s’afegeix recentment el tema de l’IRPH (veure link al final). Parlo freqüentment amb persones que em transmeten el seu desencís o absolut desinterès financer. No sorprèn. El problema és que tots necessitem moure diners i no podem fugir d’aquesta realitat.
Sovint em ve al cap el cas extrem d’un client de fa anys. Afortunadament per a ell, disposava de força estalvis. I havia perdut diners en una de les diverses bombolles borsàries. Com no estava disposat que li tornés a passar, ho tenia tot en comptes corrents. Evidentment, tothom és lliure de fer el que cregui, però les decisions dràstiques solen no ser les millors. Ho veurem tot seguit.
Una nova causa de desinterès financer: l’índex IRPH
Els qui tingueu una hipoteca una mica antiga potser vàreu rebre la recomanació del vostre banc d’utilitzar aquest índex. En el pitjor dels casos, vàreu acceptar. Si és així, haureu estat pagant durant anys tipus significativament més alts que els d’altres hipoteques amb referències d’interès diferents.
Com ha passat en altres casos, es perfila que es tractava d’una clàusula abusiva. Òbviament, a Internet trobareu diferents bufets d’advocats que us podran ajudar a recuperar el que hagueu pagat de més. A acOnseguir també cooperem amb un equip de lletrats que ens mereix la màxima confiança. La recomanació general és començar a moure la reclamació tan aviat sigui possible. La sentència definitiva del TJUE arribarà el primer semestre de 2020. Si és favorable, serà el moment d’interposar la demanda.
Contra el desànim, presa de control
El llistat de casos amb els què obria aquesta entrada arriba a desmoralitzar. Com sempre, no podem controlar el que passa al nostre voltant, però sí la resposta que hi donem.
La nostra proposta és l’habitual. Cal entendre el que contractem. Cas que tinguem dubtes, consultar algú que domini la matèria. I prendre decisions amb criteri propi, no pas seguint cegament el que ens recomanin.
Hi ha multitud de decisions financeres on això és aplicable. Una d’elles és la relativa a tipus fix o variable. Trobarem molts bancs recomanant tipus fix des de fa temps. L’argument és que així quedem protegits de possibles increments d’interès associats a tipus variable. Cert. Igual de cert que les pujades de moment no han arribat. I que, mentrestant, aquestes entitats obtenen uns guanys addicionals.
Si realment un interès fix ens deixa més tranquils, és una molt bona opció contractar-lo. Però no pas perquè ens el suggereixin. Si qui ho fa és el banc, convé adonar-nos que aquest potser prioritza el seu benefici, no pas el nostre. La decisió és de cadascú de nosaltres, i convé que estigui fonamentada en allò que més ens convingui. El desinterès financer no ens aporta res.
D’altra banda, allò que haguem contractat i ens hagi perjudicat pot tenir solució. Les hipoteques en divises, les clàusules sòl i altres productes o condicions que han fet perdre diners a força usuaris són actualment casos molt probablement guanyats si es reclamen.
Ens interessa el teu desinterès financer
Com és habitual, tanquem amb alguns links. En primer lloc, ens referirem a una entrada d’aquest mateix blog sobre la nul·litat de les clàusules sòl. També hi afegirem una mica més d’informació sobre l’IRPH i un document del Síndic de Greuges sobre el tema.
El nostre servei d’Intermediació amb entitats financeres et pot ajudar a:
- Avaluar quina és la millor alternativa per a negociar amb una entitat financera i reclamar el que és just.
- Verificar si els productes que tens són coherents amb les teves necessitats.
- Decidir en base al que sigui més adequat per als teus interessos.
Ens posem a treballar al teu costat?
Imatge d’Anemone123 a Pixabay