Els que seguiu aquest blog des de fa temps ja sabeu que ens encanta col·laborar amb mitjans de comunicació. Aprofitem qualsevol oportunitat per a difondre continguts que ajudin a la gent a organitzar-se a nivell econòmic. En concret, fa unes setmanes picava a la porta d’acOnseguir la revista Clara. La periodista Araceli Herrero volia preparar un article sobre com seria aquesta crisi econòmica en comparació a la de 2008. A continuació hi trobareu algunes pinzellades del resultat. Incorpora també recomanacions d’altres experts.
Aquesta crisi econòmica és diferent a d’altres anteriors
Hi ha gairebé completa unanimitat que aquesta situació mai l’havíem viscuda. Jo mateix ho comentava al blog fa alguns dies. Durant setmanes hem tingut el gruix dels comerços tancats. La crisi ha estat sanitària, però les conseqüències seran econòmiques.
A més, ja estem veient com la tornada a la “normalitat” serà lenta. Fins que no hi hagi una vacuna, costarà que vivim i consumim com abans. I, sense entrar en si el model anterior de consum era o no sostenible, això alentirà la recuperació. Tot plegat tindrà força damnificats, convé estar alerta.
És temps de ser proactius (i no reactius)
Potser heu patit un ERTE (o pitjor encara, un ERE). O sospiteu que l’empresa on treballeu potser tindrà problemes. O sou autònoms amb una forta baixada d’ingressos. Convé preparar-nos per al pitjor dels escenaris. Això ajudarà, arribat el cas, que no siguin la por o les emocions les que decideixin. Més bé hauríem de guiar-nos per reflexions des d’un cap fred. Proposo que ens fem preguntes del tipus:
- Quines són les sortides de diners mínimes que cal seguir atenent?
- De quins recursos puc viure en cas de necessitat durant la crisi econòmica?
- Quines habilitats meves puc explotar, què puc oferir que interessi a la societat?
- Com es mouen (entren i surten) els diners a casa meva?
- Què podria retallar si és menester? Quines són aquelles despeses que ni tan sols sé per què les tinc? (per exemple, cobertures duplicades de pòlisses, gigues de mòbil que mai arribo a consumir, potències elèctriques excessives, etc.)
- A quines ajudes tindria dret si acabés en una situació econòmica molt precària?
El pressupost és especialment útil en una crisi econòmica
Resulta reconfortant observar que a l’article de Clara també apareix la necessitat de treballar amb un pressupost. I encara més si qui ho afirma és una membre del Pla d’Educació Financera que promouen la CNMV i el Banc d’Espanya.
En línia amb el que jo mateix he escrit un munt de cops, és recomanable:
- Identificar a què destinem els ingressos. La finalitat és poder fer ajustaments per a aconseguir objectius d’estalvi a llarg termini. Un seguit de petites retallades poden dur-nos a arreplegar uns bons diners.
- Adoptar l’hàbit de controlar el pressupost regularment i ajustar-lo, si s’escau.
Oportunitats que pot oferir la crisi econòmica
Sovint es fa referència que dins el doble símbol xinès que defineix “crisi” hi ha també el que equival a “oportunitat”. Qui n’estigui patint en primera persona costarà que ho vegin. Però les possibilitats positives que aporta tot canvi hi són. La crisi econòmica pot oferir-nos que en traiem algun profit. I encara més si tenim la sort que no ens ha afectat directament. Per exemple:
- Es comença a detectar una important caiguda dels preus immobiliaris. Tant a nivell de compra com de lloguer.
- La borsa ha experimentat una forta correcció que ha abaratit preus.
- La crisi econòmica ens aporta aprenentatges que poden servir per a estar més preparats per a quan en vingui una altra.
- Hi ha diners disponibles en forma de préstec (només recomanables si en podem treure un rendiment més alt que els que ens cobrin d’interessos).
Potser aquesta crisi econòmica ens empeny cap a un consum sostenible
De nou, proposo que ens fem algunes preguntes:
- A quines empreses o autònoms van a parar els diners que surten de la meva butxaca?
- Ajudo amb les meves compres a persones del meu voltant (consum de proximitat)?
- Compro a companyies que paguen els impostos i creen llocs de treball al meu país?
- Se’n beneficien empreses amb un enfocament productiu sostenible?
I si tot això acaba per ser útil?
Recorda que el servei de Coaching en economia domèstica et pot acompanyar en la revisió de les teves finances personals o familiars. En moments com aquests és quan és més recomanable aprofundir en com destinem els recursos dels què disposem. Donar la volta a la crisi econòmica també és a les nostre mans.
Com és habitual acabo amb algun link. El primer et durà a la revista Clara. Espero que ben aviat pugui disposar de l’article en format web. I el segon et permetrà repassar l’entrada de fa uns dies sobre resiliència en aquests temps de crisi econòmica.