Fa uns dies una entitat financera va contactar acOnseguir. Em va demanar preparar un parell de vídeos amb un recull de petits consells financers per a l’àmbit domèstic. Òbviament, hi vaig accedir. Considero imprescindible aprofitar qualsevol oportunitat per a difondre continguts d’aquesta mena. El resultat d’aquesta col·laboració és el que segueix.
En primer lloc, us presento un vídeo curt amb tres consells financers ràpids. Aquest s’estructura a través de tres eixos: el pressupost, la despesa i les comparacions que cal evitar. I, en segon lloc, podeu trobar un vídeo llarg que amplia alguns aspectes de l’anterior i aporta un seguit de consells financers complementaris.
A continuació desenvolupo els eixos als quals faig referència.
El primer dels consells financers: definir què voleu al pressupost
Ho explico molt clar als vídeos:
- Determineu quin tipus de vida desitgeu.
- Esbrineu en quin punt esteu.
- Traceu un pla en forma de pressupost per aconseguir els objectius.
- No us n’aparteu.
De fet, la importància del pressupost és un clàssic al blog. Per a preparar-lo, primer cal saber on som a quatre nivells. Aquests són béns, deutes, ingressos i sortides de diners. I sobre aquesta base pot preparar un pressupost de com us agradaria destinar els diners que guanyeu. Es tracta d’assegurar-nos que, si es compleix, les nostres prioritats es facin realitat. I, llavors, anar seguint-lo per a que no ens en desviem.
El segon dels consells financers: cal que dolgui gastar
També queda clar als vídeos. Si voleu menys despeses, feu que us faci mal pagar. Sense anestèsia. Feu les compres bitllet a bitllet, en efectiu. Observeu com surten de la cartera i tingueu present les hores que heu treballat per aconseguir aquests diners.
Per contra, desvieu diners cap a l’estalvi com si es tractés d’un rebut més que cal pagar cada principi de mes. Convé recordar que en una vida labora de 40 anys i, posem, 25.000 EUR anuals de mitjana d’ingressos, s’acumula un milió d’euros. Què us semblaria retenir una bona part d’això?
Per a motivar-vos, un dels meus consells financers preferits és mantenir una xerrada amb el vostre “jo futur”. Estarà content de com li deixareu els comptes en 10, 20 o 30 anys. O us maleirà els ossos degut a tots els deutes que heretarà de vosaltres?
I recordeu que estem envoltats de paranys (com podeu veure al link final). Per exemple, les botigues (físiques o virtuals) o la carta d’un restaurant estan dissenyades per a que consumim el que els interessa, no el que voldríem comprar amb el pressupost que hi havíem assignat.
També convé desterrar el “perquè jo m’ho mereixo”, i substituir-lo per la norma de les 4 setmanes. Abans d’adquirir res que sigui car, deixeu passar aquest temps i una vegada transcorregut avalueu si us segueix fent tanta falta. En la majoria de casos no serà així.
El darrer dels consells financers: oblideu comparar-vos amb ningú
En paraules que també podeu escoltar als vídeos, eviteu comparar-vos. No teniu ni idea de com estan les finances de ningú que no sigueu vosaltres mateixos. Recordeu la frase de Tim Jackson: “Gastem el que no tenim per comprar el que no necessitem i causar impressions que no importen”. Gaudiu del que ja teniu i de les petites coses que són gratis o costen molt poc.
Et poses en ruta?
Acabarem amb l’enllaç que s’esmenta més amunt relatiu als diversos paranys financers amb què ens podem trobar.
Finalment, el nostre servei de Coaching en economia domèstica et pot acompanyar, amb l’ajuda de diversos consells financers, en la preparació d’un pressupost, en la presa de consciència necessària per a estalviar més i, en definitiva, en el procés de poder gaudir de la vida que vols.