“Ningú es banya al riu dos cops perquè tot canvia al riu i al que s’hi banya”. La cita és d’Heràclit. L’evolució és permanent. I de tots els canvis que vivim, som especialment sensibles als profunds. Aquests són els que ens ocuparan les properes línies. Alguns els decidirem nosaltres. D’altres ens vindran donats. N’hi haurà de positius, i també de traumàtics. Molts d’ells tindran com a conseqüència canvis financers. I, és clar, haurem de prendre decisions al respecte.
Anem a repassar diverses tipologies de canvis financers que normalment motiven que ens sol·licitin els nostres serveis. Serà impossible esmentar-los tots en una sola entrada del blog. Com ja hem fet altres cops, acabarem en un article posterior.
Canvis financers associats a la feina
És probable que tots recordem la nostra primera feina. Amb ella, comencem a guanyar independència econòmica.Habitualment encara no tindrem massa obligacions. És una oportunitat fantàstica per a posar-nos fites i començar a planificar una mica objectius i estalvi. I caldrà fer atenció. L’entorn estarà ple de paranys per a que perdem de vista què volem.
Altres vegades ens ofereixen una promoció o comencem a treballar a una nova empresa. Sovint això anirà associat a una millora de salari. Convindrà no dedicar tot aquest increment d’ingressos a nous compromisos de pagaments.
Podem trobar-nos també en una situació d’atur o disminució de sou. Llavors és recomanable adaptar-s’hi el més aviat possible. De res serveix amagar el cap sota l’ala davant canvis financers d’aquesta mena i recórrer al deute per a seguir com si res.
Capítol apart mereix establir-se amb negoci propi. Es tracta d’un escenari totalment diferent per a qui ha tingut sempre un salari. Possiblement en donar el pas els ingressos estables passaran a la història. D’altra banda, és habitual veure emprenedors què barregen finances personals i professionals. Això dificulta efectuar un adequat seguiment del que passa en la nova activitat.
La sort com a causa de canvis financers
Vull començar aquest apartat recalcant una màxima que he repetit sovint als meus escrits. Que se’ns espatlli una rentadora i l’haguem de canviar no és mala sort. A no ser que això passi el dia després que acabi la garantia. La majoria d’imprevistos en realitat no ho són.
De la mateixa manera, tampoc podem qualificar de bona sort trobar-nos en el moment de jubilar-nos amb un capital acumulat que ens permeti complementar la pensió. Caldrà agrair això a una encertada planificació financera al llarg de la nostra vida més que no pas a l’efecte de la fortuna.
Quins són els autèntics cops de bona o mala sort?
Si comencem pels negatius, per exemple podem perdre béns, o perjudicar greument algú sense voler. També ens pot fer por patir una infermetat que no ens deixi desenvolupar la nostra feina. Per a estar preparats hi ha una doble estratègia. Per una banda, estalviar tant com puguem per a que el risc ens qüestió ens afecti el mínim possible si mai arriba. I mentre no estiguem llestos per a reaccionar amb els nostres recursos, hi ha assegurances de tot tipus que ens poden ajudar.
Òbviament, els canvis financers positius estaran relacionats, posem per cas, amb herències inesperades o jocs d’atzar. L’inconvenient d’haver de gestionar una quantitat de diners molt superior a la que estem acostumats és que podem no estar prou formats per a fer-ho. Em referia a això a l’entrada anterior a aquesta. Tot d’una, ens saltem l’evolució natural que proporciona els coneixements necessaris.
Per tant, les decisions haurien de ser similars a les que prendríem en un lloc inhòspit. Caldrà fer moviments curts i ben pensats. I aprendre a viure amb les noves condicions econòmiques tan aviat puguem. No passa res si el gruix dels diners estan un temps en un compte corrent, fins que dissenyem una bona planificació. I, si hi ha un consell general, és que aprofitem per a cancel·lar deutes.
Els canvis financers no ens han d’espantar
Com diu el títol, la vida és moviment. De qualsevol canvi podem treure un aprenentatge. Totes les experiències que hem viscut, bones o no tan bones, ens porten a qui som ara. Per a no patir, només ens cal mantenir la ment oberta i estar preparats. En el cas dels canvis financers, també.
Aprofito aquesta cloenda per a permetre-us recordar una mica més la figura d’Heràclit. I també per a portar-vos a la sèrie d’entrades on desenvolupo el tema dels paranys financers. Hi estarem especialment exposats en canvis financers que ens proporcionin més diners.
Finalment, posem a la teva disposició el nostre servei de Coaching en economia domèstica. Aquest et permetrà sentir-te més preparat o preparada per a fer front als canvis financers que la vida ens presenti.
Seguirem aviat.