En els darrers anys he tingut l’oportunitat d’aprendre molt del contacte amb clients. També m’han ajudat experiències en la meva vida personal. En aquesta entrada em referiré a una d’important. En el moment que encares de veritat una situació comencen a succeir esdeveniments que ajuden. També en el camp de l’economia particular o professional. Ho podríem anomenar com alquímia financera. Sé que per a ments cartesianes això costa d’entendre. Fins i tot jo m’hi resistia. Al principi ho anomenava casualitats. Ara crec amb fermesa que quan poses tota la carn a la graella hi ha una energia que es mou.
Alguns exemples d’alquímia financera
A nivell col·lectiu hi ha diversos casos que confirmen això que esmento. Heu treballat mai en una empresa o departament què hagi passat per un mal moment? Si és així, heu fet pinya per a redreçar-ho amb determinació? I un cop us hi heu implicat en cos i ànima, no han succeït alguns fets inesperats o màgics que us han donat empenta?
La crisi del petroli de 1973 també serveix per a veure-ho. Ho explica Tony Robbins en el seu llibre “Controli el seu destí”, que en part m’ha inspirat per a escriure aquestes línies. Aquell any es va estimar que quedaven reserves de combustible fòssil per a 35 o 40 anys. Ja han passat sobradament. Com és que encara podem omplir el dipòsit del cotxe?. Doncs resulta que ens vàrem posar de ple a resoldre-ho. La tecnologia ha permès per una banda descobrir nous jaciments. I, per una altre costat, també ha reduït els consums amb motors molt més eficients.
Hi ha res que quedi lluny del nostre abast quan hi posem els cinc sentits?
Alquímia financera enfocada a ingressos
Hi ha altres articles d’aquest mateix blog que posen l’accent en el control de despeses i endeutament. Un d’ells podria ser el titulat “Valentia financera“, on animo a enfrontar situacions des d’aquesta òptica. En aquesta ocasió, he cregut convenient centrar-me en ingressos.
Seguint amb els consells del llibre al que em referia anteriorment, hi ha cinc claus que ens ajuden a crear riquesa:
- L’habilitat per a obtenir més ingressos que abans. Es tracta, bàsicament, de crear valor. Per a l’empresa que treballem o, si tenim negoci propi, per als altres, per a clients potencials. En aquesta línia, és molt important conèixer què podem aportar. Una recent “Contra” de La Vanguardia ens en dóna també alguna pista. Cal cultivar allò que els altres perceben diferent en tu.
- Mantenir la riquesa creada. També fèiem referència a això fa poc a l’entrada “Simplicitat financera“. Tenim tendència a incrementar les despeses tan aviat entren més diners. Si en som conscients, podem limitar-ho.
- Fer treballar els diners guanyats. Si ingressem més i aconseguim que les despeses no segueixin el mateix camí ascendent, hi haurà un excedent. Es tracta d’invertir adequadament aquest estalvi per tal que produeixi més. En aquest sentit, val la pena aprendre sobre la màgia de l’interès compost. També és imprescindible planificar en quins productes s’inverteix segons els objectius que es persegueixin.
- Protegir i cuidar els béns amb els quals es compta. Hi ha moltes maneres de fer-ho. I és aconsellable no oblidar que també cal tenir força cura del principal de tots: nosaltres mateixos.
- Gaudir dels diners. Convé no perdre de vista que la riquesa en sí no hauria de ser un objectiu, sinó un mitjà per a poder gaudir d’un cert benestar. I és molt desitjable no fer-ho sols: n’hi ha d’altres que també se’n poden beneficiar. Poden ser més o menys propers a nosaltres en funció de les possibilitats que tinguem. Al cap i a la fi, fer-ho és mostra d’agraïment. I podem ser agraïts per un munt de coses.
L’alquímia financera requereix determinació
Tornem al títol d’aquesta entrada. Quan ens posem seriosament en algun tema, en la majoria d’ocasions ens en sortim. Aquest cop m’he volgut centrar en els ingressos. També l’èxit en aquest camp depèn de nosaltres mateixos. No és només fer pressupostos, planificar i controlar on van els diners que guanyem. Tot i que és ben cert que l’alquímia financera funciona també quan treballem en reduir endeutament i despeses.