Els qui tenim fills, sabem la importància de la comprensió lectora. Si no s’entén què es llegeix, difícilment es pot aprendre res per aquest mitjà. Podem extrapolar això al món de les inversions. És complicat arribar a gaudir d‘independència econòmica sense haver estalviat. I és necessari saber què fer amb aquests estalvis. La comprensió financera és imprescindible. I més quan aquests darrers anys ens hem adonat que no podem delegar aquesta tasca en qui no ens pugui ajudar amb objectivitat.
Tot això és el que m’ha vingut al cap en determinats contactes que he tingut darrerament. En general, la majoria relacionats amb criptomonedes. Per una banda, persones que em presenten inversions. De vegades, tinc por que alguns d’ells no siguin conscients dels diversos riscos del que ofereixen. O, el que és pitjor, que no vulguin ser-ne. I, d’altra banda, clients que em comenten sobre coneguts o familiars qui estan guanyant força diners amb inversions relacionades amb aquest actiu. Tots em parlen de rendibilitats mensuals de dos dígits. I aquesta temptadora música em porta a viatjar en el temps.
Retornant a l’època de les .com
El meu salt al passat em du a finals del segle XX. No cal que esmenti què va representar l’aparició d’Internet. Si avui em llegiu és gràcies a aquest mitjà. Ara bé, al seu darrera hi va haver un exagerat boom a la Borsa. També llavors els guanys mensuals van arribar a ser extraordinaris. La posterior caiguda va enganxar tots els qui van comprar al final de l’alça. I molts d’ells ho varen fer arrossegats per la moda, sense saber ben bé en què invertien. Els mancava la corresponent comprensió financera.
Si n’haguessin tingut, potser haurien fet una anàlisi de “fonamentals”. Aquesta es basa en la informació econòmica disponible de l’empresa en què volem posar diners. Balanç, compte d’explotació, memòria i altres estats financers. Amb ells podem intentar calibrar si hi ha molta diferència entre cotització i valor. No cal dir que en plena eufòria de les .com ambdues xifres no tenien res a veure.
Comprensió financera davant el que sembla una nova revolució
Com en el seu moment Internet, avui el blockchain i les criptomonedes també sembla que marcaran un abans i un després. No només es tracta de l’aparició de diferents monedes que no depenen de cap estat. També hi ha les diverses aportacions de la tecnologia de cadenes de blocs en l’àmbit de transaccions, contractes, etc.
A partir d’aquesta realitat, apareixen oportunitats d’inversió ben innovadores. No em refereixo només a comprar accions d’empreses que operin en aquest entorn. Que suposo que també. Sinó que han irromput, entre d’altres, robots que permeten treure profit de diferències de canvi entre les diverses monedes. I d’aquí venien les rendibilitats mensuals de dos dígits a les què em referia al principi del post.
Ara bé: estem parlant d’inversions que no estan sota la supervisió de la CNMV. Algunes de les empreses fins i tot han rebut el qualificatiu de “chiringuito financiero” per part d’aquest organisme. És imprescindible que una inversió compti amb el vist-i-plau de la CNMV? La majoria d’elles, en el sentit més ampli de la paraula, no. Però cal tenir-ho present. Com en el gruix dels negocis, si van mal dades ens trobarem desprotegits.
La lògica de la comprensió financera
Tots aquests pensaments m’obliguen a recordar els principis de Benjamin Graham per a les inversions. Què ens cal entendre financerament parlant?
En primer lloc, cal comprensió financera del moment en què estem a nivell econòmic personal. Tenim les necessitats bàsiques cobertes? Seguiríem així en un escenari pitjor a l’actual? Què ens podem permetre perdre? Possiblement en operacions d’aquesta mena hi hauríem de posar només allò que si desapareix no quedem malferits. En una diversificació d’inversions hi pots haver una part amb un notable component de risc. I, si no ens podem permetre perdre res, cal deixar-les estar.
I, en segon lloc, cal comprensió financera relativa a on ens estem ficant. En què consisteix exactament la manera de generar beneficis del lloc on posem diners? Quins són els terminis? Quina és la lletra petita dels contractes que signarem? Quins són els riscos que no ens estan explicant?
Acompanyament en la comprensió financera
Recorda que el servei de Coaching en economia domèstica et pot acompanyar en la formulació de totes les preguntes anteriors. I possiblement d’altres fetes a mida segons la teva particular posició econòmica.
I, mentre reflexiones sobre tota l’anterior informació, com és habitual et recomano algun link. El primer et durà a conèixer una mica més el blockchain. I el segon és de collita pròpia. T’acostarà (de nou, si fa temps que segueixes el blog) als savis consells d’en Benjamin Graham.
Imatge d’Arek Socha a Pixabay