Cada cop ho faig més sovint: durant sessions amb clients, abans de posar-nos a redimensionar les finances en aquelles ocasions que convé fer-ho, estic adoptant el costum de remarcar (amb excepcions comptades) si són conscients de com en són d’afortunats. De vegades això és evident als ulls de tots: compten amb bons ingressos i capacitat d’estalvi suficient per a gaudir de prou independència financera. En altres casos, costa més adonar-se’n perquè tenen dificultats per a pagar la hipoteca o els préstecs degut a revessos d’aquells que la vida de vegades dóna.
Quina pot ser la fortuna quan ens cal redimensionar les finances?
Reprendré aquesta pregunta més endavant. En realitat, he decidit tocar aquest tema perquè les vacances d’estiu són un període que, juntament amb Nadal, es presta utilitzar una part de les merescudes hores de relax per a fer balanç de com van les coses. Prova d’això és que en aquesta època observem un increment de la gent que s’anima a demanar els nostres serveis de coaching financer respecte a altres mesos: el temps lliure permet prendre consciència que hi ha marge de millora a l’economia particular o familiar, i es vol posar fil a l’agulla per a remeiar-ho.
De fet, si ens parem a pensar, per què a la majoria de la gent ens agraden tant les vacances?. Sovint la resposta és perquè ens proporcionen temps per a fer allò que ens ve de gust: llegir, fer esport, viatjar, gaudir de la natura, compartir moments amb família o amics, etc. Les hores lliures acostumen a assenyalar quines són les nostres prioritats.
I què ens impedeix fer habitualment allò que ens ve de gust? Sempre hi haurà excepcions, però en la majoria de casos no respectem les nostres mateixes prioritats. Sovint dediquem recursos (diners, temps) a activitats o compres que no ens omplen, però que la societat (amics, companys de feina, veïns, modes) ens impulsen a consumir. Val la pena anar acumulant objectes o experiències si després resulta que ens veiem obligats a viure estressats per a poder pagar-los? Quan parlem de redimensionar les finances, en referim precisament a posar el focus en allò que ens importa, i deixar la resta en un segon pla. Surt molt a compte baixar un parell de graons de status si això ens permet gaudir més, no us sembla?
Per què som afortunats tot i haver de redimensionar les finances?
De vegades perdem de vista el que és veritablement important: la immensa majoria dels qui m’esteu llegint teniu força salut, vivim en un país on comptem amb molts serveis, podem menjar cada dia i gaudir d’unes temperatures, un sol i uns paisatges envejables envoltats de familiars i amics a qui estimem i ens estimen. Crec que tots estarem d’acord que això és el que és rellevant.
I, efectivament, la vida de vegades ens fa passar per èpoques complicades. A tots ens venen al cap exemples, cadascú els seus. En termes financers, que els números no ens acabin de quadrar potser és un senyal que hi ha quelcom a fer de manera diferent a com ho hem estat fent fins ara. Al cap i a la fi, res greu. En la majoria d’ocasions una bona anàlisi, prendre decisions i redimensionar les finances ho corregeix, i sempre ens queden molts altres motius per a sentir-nos afortunats. De fet, fins i tot d’aquest procés en podem treure aprenentatges que ens enriqueixen, les coses no passen perquè sí.
L’actitud que adoptem davant de qualsevol problema (paraula que podem substituir per “oportunitat”) és bàsica. Aprofitant que és estiu i que segurament gaudiu del temps lliure que esmentava abans, us passo un parell de links (conferència i entrevista) que conviden a reflexionar i que van molt més enllà de les finances. Els qui em seguiu habitualment ja sabeu que ho repeteixo sovint: hi ha moltes més coses que no pas ens pensem que depenen de nosaltres mateixos. Som-hi!