Us convido de nou a prendre una mica més de consciència sobre l’estalvi a l’economia domèstica.
Si sou treballadors per compte d’altri, us agrairé que aneu a buscar un full de nòmina, i mireu detalladament què hi ha.
Possiblement trobareu una línia en què dirà alguna cosa així com “salari base“, a la qual és possible que segueixin, amb sort, conceptes com “retribució voluntària“, “plus antiguitat” o similars que sumin més o menys import al salari de partida. El total de totes aquestes quantitats és el que cobreu per la vostra feina. Seria interessant que les suméssiu, si és que no hi ha un subtotal ja calculat al propi full de nòmina. Què us sembla?. És més del que us ingressen al banc, no?.
El motiu pel qual aquest sou inicial es redueix fins l’import que us ingressen es perfila a partir de les línies que molt possiblement trobareu a continuació. Així, veureu tot un seguit de percentatges que van restant, uns sota el concepte de “Seguretat Social“, i segurament un altre més sota l’epígraf de “Retenció IRPF“. Les quantitats que figuren a cada apartat dependran del que cobreu, però és molt possible que us restin una bona part de la nòmina.
Però això no és tot: l’empresa que us paga, a més, cada mes està obligada a ingressar una quantitat bastant important a la Seguretat Social pel fet de tenir-vos contractat, import que no consta al full de nòmina, però que representa un cost addicional per a ella. Aquests diners és producte de la vostra feina, però, en molts casos, no ens recordem ni de la seva existència.
Per altra banda, si teniu hipoteca, préstecs o saldos ajornats de targetes de crèdit, us proposo que us mireu quina xifra d’interès esteu pagant per això. En els dos primers casos el podeu obtenir en el mateix rebut, que desglossarà interessos i principal, i en el cas de les targetes possiblement haureu veure en el contracte quin tipus d’interès us cobren (no us espanteu, serà molt elevat), i fer una estimació.
Per tant, l’empresa on esteu contractats us paga la nòmina, però, en realitat, per a qui treballeu? Si no som capaços d’estalviar, és a dir, de pagar-nos a nosaltres mateixos, possiblement estarem treballant per:
- La Seguretat Social
- L’Estat
- Els bancs i altres entitats financeres
L’única manera de sortir de la roda és aconseguir controlar la nostra economia, reduir despeses, estalviar, i fer que, poc a poc, els nostres diners comencin a treballar per a nosaltres.