Surto a córrer pel passeig marítim en un dia qualsevol, i em creuo amb multitud de gent que, com jo, han renunciat a dormir un parell d’hores més per a fer esport. Estem en una època on tenim molta disciplina esportiva. Ens hem adonat dels beneficis de cuidar el nostre cos. Un gran avenç. Fa cinquanta anys sospito que hauria estat impensable trobar al passeig totes aquestes persones fent salut. A aconseguir ens hem posat un repte: que en uns pocs anys més la gent també tingui disciplina financera.
Tinc la teoria que a la majoria dels que fem esport molts cops ens costa posar-nos-hi. S’està força bé al llit, o al sofà, o llegint un llibre. Però ens vestim de curt, ens lliguem els cordons de les sabatilles, i sortim. I ho fem perquè sabem els beneficis de dur-ho a terme: senzillament, fent-ho ens trobem millor, i a molts nivells.
La motivació hi és, però cal donar el primer pas. Un cop comences a córrer, quan estàs en plena acció, ja comences a veure’n els beneficis.
Crec que a nivell financer passa alguna cosa similar. Hi ha moltes persones conscients que hi ha alguna cosa a les seves finances personals que no funciona: entren uns diners a casa i no hi ha manera d’estalviar, o sembla impossible acabar de cancel·lar deutes, o despeses “urgents” no deixen gastar els recursos en allò que realment agrada.
La solució és similar a la que ja sabem que serveix per a cuidar la salut (i per a moltes altres coses): posar-s’hi. Per a millorar el benestar físic es comença per fer una radiografia per a saber quin és l’estat del nostre cos, i per a posar en forma les nostres finances personals d’entrada cal conèixer en quina situació estem, prendre’n consciència. Un coach financer ajuda en aquest procés inicial: saber què tenim, què guanyem, i com es gasta. En definitiva: entendre el flux de diners actual de casa nostra.
A continuació, ve l’apartat d’objectius: rebaixar pes un parell de quilograms, o poder arribar a córrer 10 quilòmetres en 50 minuts. El mateix passa en finances: potser volem aconseguir estalviar per a fer aquell viatge que fa tants anys que no arriba mai, o assegurar la universitat dels fills, o poder gaudir d’un bon complement a la pensió.
I un cop hem decidit què volem, arriba el moment de calçar-se i fer el que calgui per a aconseguir que això passi. Depèn de nosaltres (tal com deia a una entrada del blog de fa temps), i tenim més poder que no pas ens pensem.
Si en l’esport hi ha entrenadors que ens poden recomanar fer 5 quilòmetres el primer dia, i després passar a fer-ne 7, per a acabar corrent-ne 10 dues setmanes després, en finances passa el mateix. Un coach ens acompanya en com posar en pràctica les decisions que hem adoptat quan hem pres consciència de quina és la situació actual i cap a on volem dirigir-nos.
El que sí és cert és que ningú pot córrer per nosaltres, de la mateixa manera que de cadascú depèn prendre la iniciativa per a adoptar una bona disciplina financera que ens dugui als objectius que ens marquem. Molts clients d’acOnseguir ho han fet.