El Punt Avui

El passat 7 de Gener es publicaven a El Punt Avui una entrevista a l’Eduard Gironella i un article amb la participació d’ell mateix on es donaven una sèrie de consells sobre com fer front a la costa de Gener.

Creiem convenient ampliar la llista de consells que apareixen a l’article amb els següents:

-Anar al supermercat amb una llista feta, fins i tot amb menús diaris, tenint molt clar el que es menjarà cada dia i què cal comprar
-Mirar consells de dietètica: igual no cal consumir tanta proteïna, i potser podem tornar als aliments de base (llegums, patates, arròs, etc.) cuinats a casa
-Tornar a la carmanyola si mengem fora de la llar
-Si es disposa de temps (per exemple, si estem a l’atur), dedicar-lo a buscar els millors preus (hi ha estudis que demostren que hi ha importants estalvis si es comparen preus entre les diferents cadenes de supermercats)
-Compte amb les ofertes: si anem molt justos de diners i sabem que gastem un paquet de detergent per a la rentadora al mes, no té sentit comprar dos paquets per molt que hi hagi una oferta que ens obligui a fer-ho
-Pel que fa a les rebaixes, revisar què falta realment al nostre armari i fer una llista del que cal (com al supermercat), per tal d’evitar les compres per impuls (un producte barat que no necessitem resulta caríssim)
-Esperar segones o terceres rebaixes
-Comprar coses que costi que passin de moda, de fons d’armari

 

En qualsevol cas, no perdre de vista que superat Gener queden 11 mesos més per a acabar l’any, i, en conseqüència, cal posar les bases per a que hi hagi un estalvi estructural. En aquesta línia, els consells són clàssics:

Apagar llums si no som a una habitació
Controlar l’aigua que es gasta
-Mirar a cada trucada telefònica si realment cal fer-la, i si tenim tarifa plana preguntar-nos si ens sortiria a compte tenir-la si féssim menys trucades
-Apagar la calefacció a habitacions on no hi som
Conduir moderant el consum
-Fer rentadores i rentaplats plens

Per últim, en qüestions d’estalvi ajuda molt tornar als plaers senzills: la lectura, la partida de cartes amb els amics, passejar, anar de càmping (els nens s’ho passen molt millor allà que a un hotel de luxe), etc. Per què necessitem tantes coses? Com diu una persona a la que admirem molt, la felicitat és una decisió (potser no ens calen tantes coses per a ser feliços).

Evidentment, tota aquesta llista de consells és útil sobre tot en casos extrems. Per contra, els que tinguin una feina estable, amb uns ingressos que s’hagin mantingut o, fins i tot, en el cas que hagin minvat lleugerament, seria molt desitjable que, paral•lelament a un bon pla d’estalvi, consumissin en la mesura que els sigui possible, per tal de posar el seu gra de sorra a la reactivació de l’economia.

1 comentari

Comments are closed.