Proactivitat

M’entristeix constatar que hi ha moltes persones que han perdut la confiança sobre tot el que poden fer per elles mateixes. En realitat hi ha molts pocs límits que ens impedeixin prendre decisions i actuar.

De vegades, ens hem acostumat en excés que algú decideixi per nosaltres (ho comentàvem a la meva última entrada en aquest blog sobre l’estalvi), i esperem que algú resolgui els nostres problemes.

El poder és una qüestió d’actitud

No ens adonem del poder que tenim. Ens queixem del Govern, dels bancs, de la nostra empresa, però la pregunta clau és: què puc fer jo, quin gra de sorra puc aportar per a millorar el meu entorn més proper?

Hi ha moltes coses que depenen de la proactivitat d’un mateix, i les decisions que prenguem determinen la nostra actitud concreta davant la vida.

És qüestió d’actitud acabar amb la insatisfacció a la feina. Treballar en alguna cosa en el que veiem una utilitat dóna un gran sentit a les nostres vides. La majoria de les professions o ocupacions produeix un benefici a la societat, i si en algun cas veiem que no és així, depèn d’un mateix intentar aconseguir un treball en el qual veiem quina és la nostra aportació.

Durant anys jo vaig estar empleat en el sector de l’electrònica, i cada vegada que veia un producte fabricat a la nostra empresa funcionant pensava que, encara que fos des del departament financer on jo estava, alguna cosa havíem fet perquè en aquest moment un grup de gent estigués gaudint del nostre treball. No era una gran aportació a la història de la humanitat, però era el meu gra de sorra.

Hi ha decisions econòmiques que estan en les nostres mans

De la mateixa manera, podem prendre decisions que afectin a les nostres inversions, a com gastem els nostres diners, a la nostra vida familiar, al nostre entorn de treball. Per exemple, si tenim consciència que al món hi ha explotació infantil, potser podem prendre decisions de compra que estiguin en línia amb la nostra consciència, com seria comprar aliments dels que coneguem el seu origen. O, si estem altament endeutats (com la majoria de companyies privades o administracions públiques), podem plantejar quines despeses reduir a casa perquè l’estalvi generat pugui disminuir el nostre deute. És evident que la nostra responsabilitat no canvia el món, però la suma de moltes decisions com la nostra sí.

Com tornar a tenir la sensació de control de les finances personals

Comencem amb una foto real dels diners que guanyem, dels deutes que tenim vigents (hipoteques, préstecs, crèdit de la targeta…) i també del que gastem. Per fer-ho, pots descarregar-te gratuïtament el nostre full de planificació. T’ajudarà a posar ordre a l’economia que pots controlar.

Acabo amb una frase llegida en un llibre de John Whitmore: “La major barrera és la incapacitat de deixar de fer el que s’ha fet sempre”. Tenim més poder del que creiem.