Eduard Gironella i consum responsable

El passat 12 de Gener, l’Eduard Gironella va participar (link aquí) a la tertúlia del programa Ben Trobats de XipTV sobre consum responsable, en el qual també va intervenir la clienta d’acOnseguir Montse Molina.

Entre la temàtica que es va tocar, cal destacar la importància de gestionar les finances personals com si d’una petita empresa es tractés, i com ajuda fer-ho a través d’un pressupost preparat en un full de càlcul.

Vivim en un entorn en el que rebem molts inputs que ens animen a consumir i, si cal, a endeutar-nos per a fer-ho, i la presa de consciència sobre quina és la situació de cada família és imprescindible per a anar prenent decisions en el dia a dia sobre a quines partides podem dedicar els diners que entren a casa. La formació a nivell financer ajuda que coneguem les conseqüències dels nostres actes amb implicacions econòmiques, i entitats com l’Institut d’estudis Financers o acOnseguir, des de 2010, aporten el seu gra de sorra en aquesta línia.

Mereixen especial menció els mateixos productes financers que la pròpia banca ofereix. La pregunta clau que sempre cal formular-se és “per què” ens fa falta un determinat producte, i els que són de tipus financer no són excepció. Malauradament, durant anys moltes entitats financeres s’han dedicat a anar col·locant entre els seus clients productes que no sempre eren els més adequats per a les seves necessitats, i, com en qualsevol bé o servei que ens plantegem adquirir, convé avaluar el benefici que ens aportarà abans de fer la compra. A la tertúlia, per exemple, es va esmentar el finançament a més d’un mes amb Visa: si bé el fraccionament dels imports que s’han gastat en compres pot rebaixar la tensió dels pagaments immediats, el tipus d’interès arriba a enfilar-se a més del 20% anual, el que encareix enormement una decisió d’aquesta mena.

Efectivament, en la majoria de les compres hi ha components emocionals, i en ocasions s’adquireixen béns o serveis prescindibles per a compensar carències que es tenen en altres àmbits.

Un altre punt molt interessant de la conversa va ser el relatiu a les aplicacions de mòbil que ajuden a controlar les finances personals. Si bé és cert que aquestes apps són una gran eina per a aconseguir informació ràpida sobre l’estat dels nostres comptes, el valor afegit que aporta un expert és acompanyar les famílies en el canvis que, si s’escau, es vulguin fer a partir de la informació de la que es disposa.

Al cap i a la fi, no hi ha un model de comportament correcte ni un percentatge que convingui estalviar mensualment, sempre que hi hagi consciència del que s’està fent. Viure al dia és tan respectable com estalviar la meitat del sou per a tenir una molt bona jubilació: el que realment importa és que això estigui en línia amb els objectius i prioritats de la família. La consciència sobre la higiene bucal és el que ha provocat que ens rentem les dents dues o tres vegades al dia, quan fa cinquanta anys gairebé ningú ho feia.

Aquest mateix pas endavant en consciència es pot fer en altres àmbits, i el de les finances personals és un d’ells.